Klasyczny przepis na burgera to opiekana bułka z okrągłym kotlecikiem z mielonej wołowiny i dodatkami: warzywami, serem i sosami. Hamburgery kojarzą się często z amerykańskim jedzeniem typu fast food. Faktycznie, pierwotnie umieszczono mięso w bułce, aby można było jeść je bez sztućców, na stojąco. Potrawę tę spopularyzowały bary szybkiej obsługi, które od dziesięcioleci sprzedają ją jako flagowy produkt w USA. Ale często jada się tam również domowe hamburgery, przyrządzane na grillu podczas przyjęcia w ogródku.
Jakość burgera bardzo zależy od składników. Niektóre lokale gastronomiczne specjalizują się w serwowaniu zdrowych hamburgerów. Stawiają na pełnoziarniste pieczywo, świeże warzywa i lżej strawne, białe mięso na hamburgery. Istnieją też wersje wegańskie z serem, tofu lub warzywnymi kotletami. Hamburgery można zamówić nawet w eleganckich restauracjach, gdzie zjemy je nożem i widelcem z talerza. Przygotowanie ich w domu ma tę zaletę, że możesz wybrać dowolne dodatki.
W tym przepisie proponujemy wersję tradycyjną — z wołowiną. Żółtka dodane do mięsa domowych burgerów pomagają formować je w zgrabne kotleciki. Dodatki są klasyczne i sprawdzone: ser edamski, liść sałaty, plasterek pomidora i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Hamburger domowy za każdym razem możesz przyrządzić troszkę inaczej, szukając idealnej dla siebie kombinacji smaków. W sklepach znajdziesz miękkie bułki na hamburgery, zazwyczaj z posypką sezamową. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć dowolnego pieczywa, jakie lubisz. Popularne są też inne dodatki: cebula świeża lub suszona, ogórek kiszony lub konserwowy, rukola, smażony bekon, ser cheddar. Zwieńczeniem smaku są różnorodne sosy: musztardowy, ketchup, barbecue, czosnkowy — do wyboru, do koloru!