Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdy temperatura rośnie, wybieramy lżejsze, orzeźwiające w smaku, często owocowe desery. Sernik na zimno, przygotowany bez pieczenia to rewelacyjny pomysł! Równie słodkim przysmakiem będą małe serniczki z galaretką, podawane w niewielkich salaterkach lub szklankach. Idealne na szybki letni podwieczorek.
Warto wkroić do nich małe kawałki owoców: sezonowych, działkowych, takich, jakie akurat mamy w domu. Zawsze pierwszeństwo mają produkty, które mogłyby się inaczej zmarnować. Ze spodem serniczków podobnie – użyj takich ciastek lub herbatników, które akurat znajdziesz w kuchennej szafce.
Jeśli marzy Ci się klimat polskiego sadu, letniej werandy i sentymentalnych smaków sięgnij np. po galaretkę WINIARY. Świetnie sprawdzi się do mini serniczków i innych sezonowych deserów. Smacznego.
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Ciastka lub herbatniki pokrusz.
Do wysokiego naczynia włóż twaróg. Dodaj śmietankę, wanilię, cukier i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj blenderem – tak aby twarożek miał aksamitną konsystencję. Do serka dodaj ½ galaretki i zmiksuj raz jeszcze.
Do szklanek wsyp pokruszone ciastka. Wlej masę serową i wstaw desery do lodówki na 30 min.
Po tym czasie na górze ułóż owoce i zalej pozostałą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj świeżą miętą.