Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Możesz przygotować to danie z tego, co masz pod ręką, ale jeżeli potrzebujesz inspiracji, ugotuj je według naszego przepisu. Cokolwiek dodasz - będzie pysznie. I nic się nie zmarnuje! Mamy dla Ciebie przepis, który urozmaici Twoje codzienne menu, a przy tym będzie prosty i szybki w przygotowaniu. W sam raz na zabiegany dzień lub gdy nagle najdzie Cię ochota na smaczny, domowy posiłek.
Przepis na domowe leczo z kiełbasą
Leczo to znane i lubiane danie jednogarnkowe, które przywędrowało do nas z Węgier. Dawniej było ono uznawane za szlacheckie, ponieważ nie wszystkie składniki były łatwo dostępne dla biedniejszej części społeczeństwa. Dziś się to zmieniło i większość produktów do przygotowania leczo jest na wyciagnięcie ręki. Co więcej, możesz zrobić to danie na wiele sposobów, wykorzystując dowolne warzywa, zioła, przyprawy i mięso. Dzięki temu za każdym razem smakuje ono nieco inaczej. A Ty możesz wykorzystać to, co akurat masz w swojej kuchni. W naszym przepisie bazujemy na kilku składnikach. Są to papryki, cebula, cukinia i kiełbasa oraz sos z WINIARY Pomysł na… leczo z tego, co jest pod ręką, ale jeśli masz w lodówce np. kawałek pieczonego schabu, kilka pieczarek albo pomidora – też możesz je dodać i podkręcić smak potrawy.
Mięsna wersja leczo super smakuje np. z makaronem albo świeżym pieczywem. Zobacz, jak zrobić posiłek bez marnowania jedzenia i ugotuj go razem z nami. Smacznego!
W garnku na gorącym oleju podsmaż pokrojoną kiełbasę, a następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż razem kilka minut.
Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na… leczo dobrze wymieszaj z 300 ml zimnej wody.
Tak przygotowanym Pomysłem na... zalej całe danie, zagotuj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.