Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grochówka to prawdopodobnie najbardziej treściwa z domowych zup. Znana i lubiana. Jest idealną propozycją na zimowe dni, bo rozgrzewa i syci na długo. Słowem: klasyka polskiej kuchni.
A gdyby tak, zderzyć naszą tradycję kulinarną z hiszpańskim smakiem i aromatem? Sceptyków zapewniamy: nie tylko da się, a również warto! Sprawdziliśmy.
Do przygotowania takiej wersji grochówki potrzebne będą dojrzałe kolorowe papryki, które upieczemy i parę plasterków pikantnego chorizo. Przyda się też garść przypraw, które dodadzą jej południowego charakteru.
Do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, najlepiej z poprzedniego obiadu, smażoną cebulkę i sporo natki pietruszki. Pożywna grochowa to proste, ale jednocześnie sycące danie. Warto sięgać po nią w chłodniejsze dni, gdy szybko chcemy zjeść coś pysznego i rozgrzewającego.
Paprykę pokrój na ćwiartki i ułóż na blaszce skórą do góry. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika z funkcją grilla. Piecz, aż papryka się zarumieni. Następnie przekręć na drugą stronę i piecz, aż również się zarumieni. Kiedy papryka lekko przestygnie, pokrój ją w kostkę.
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj kiełbaskę i cebulę - smaż, aż składniki zaczną się rumienić. Dorzuć pokrojoną paprykę oraz przyprawy i smaż ok. 1 min. Dodaj 750 ml wody i całość zagotuj.
Zawartość opakowania zupy grochowej WINIARY wymieszaj z odrobiną zimnej wody, a następnie dodaj do pozostałych składników, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i dopraw wg uznania.
Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj zupy. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.