Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szwedzka kuchnia bez wątpienia jest wyjątkowo enigmatyczna. Nie jest ona spopularyzowana w Europie, więc najlepszym sposobem na to, by poznać ją nieco bliżej, jest nic innego, jak odwiedzenie tego kraju. Jednak smakowite köttbullar zyskują sobie coraz to większą sławę - nawet w Polsce. Jeśli spotkamy Szweda i zapytamy go, co jest najlepszym, narodowym daniem, wówczas bez wątpienia odpowie on, że są to szwedzkie kulki mięsne. Mogą one z pozoru nieco przypominać tradycyjne klopsiki, które są nam świetnie znane. Jednak sposób ich przygotowania, smak i wyrazisty aromat tego dania mogą nas pozytywnie zaskoczyć.
Szwedzkie kulki mięsne - bogactwo smaku i aromatu
Szwedzkie kulki mięsne to danie, które zarówno pod względem smaku jak i aromatu zasługuje na kulinarnego Oskara! Łączą one w sobie dwa rodzaje mięsa - wołowe i wieprzowe, a także szereg aromatycznych przypraw jak np. imbir czy mielona papryka. Całość dodatkowo zanurzona jest w smakowitym sosie śmietankowym i okraszona żurawinową konfiturą. Takie eksperymentalne łączenia smaków zawsze kończą się powodzeniem!
Kulki szwedzkie - danie proste, idealne na każdą okazję
Jeśli aktualnie nie mamy pomysłu na obiad bądź chcemy przygotować "coś" szybkiego, to kulki szwedzkie stają się dla nas prawdziwym wybawieniem. Jest to danie, które sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy je zaserwować na przyjęciu weselnym, urodzinach, imieninach, czy rodzinnym obiedzie. Przepis na szwedzkie kulki mięsne jest wyjątkowo prosty, a ich przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut. Nie musimy posiadać zdolności kulinarnych - wystarczy kilka, prostych składników oraz odrobina chęci. W ten sposób zaprosimy na nasz stół przysmak mroźnej Skandynawii!
Z czym serwować szwedzkie kulki mięsne?
Tradycyjnie, kulki szwedzkie serwowane są z ziemniaczanym puree. Powstaje ono z ziemniaków połączonych z masłem oraz śmietaną i dodatkiem tartego sera. Jednocześnie możemy skusić się na szwedzkie kulki mięsne z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Opcjonalnie, możemy zastąpić je słodkimi batatami, z którymi również stworzą smakowitą propozycję. Często, danie to podawane jest także w towarzystwie świeżego pieczywa. Sposób ich podawania zależy więc od naszych preferencji i aktualnych potrzeb!
Bułkę namocz w mleku.
Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją na łyżce masła.
Wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego z bułką odciśniętą z nadmiaru mleka. Dodaj usmażoną (i ostudzoną) cebulę, jajko, zmielony imbir i świeży pieprz (wystarczy zmiażdżyć w moździerzu, jeśli nie zmieliłeś), sól i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na około 20 minut.
Z masy uformuj mięsne kulki i usmaż je na maśle. Gotowe klopsiki przełóż na talerz i przykryj, aby nadmiernie nie wystygły.
Z patelni, na której smażyły się mięsne kulki, wyjmij przypalone kawałki i rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Mąkę z masłem zalej bulionem wołowym WINIARY (kostka rozmieszana w ok. 1 szklance wody), dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj. Sos można podkreślić 1 łyżeczką ostrej musztardy.
Szwedzkie kulki mięsne podawaj z sosem. Danie posyp świeżą pietruszką, dodaj konfiturę żurawinową i ulubiony dodatek ziemniaczany.