Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z cukinii to zupa idealna na lato, ale oczywiście nie tylko. Miesiące wakacyjne to czas, kiedy jest sezon na to warzywo, jednak potrawa ta sprawdzi się bez względu na porę roku. Jest lekka i orzeźwiająca, ale dzięki dodanym ziemniakom także treściwa i sycąca. Sprawdzi się na co dzień, jak i na specjalne okazje np. podczas uroczystego obiadu. Nie jest ona jednak tak oklepanym wyborem jak zupa pomidorowa, dlatego z pewnością zaskoczy Twoich wszystkich przybyłych gości. Z własnego doświadczenia wiemy, że lepiej przygotować jej nieco więcej, bo rozchodzi się w mgnieniu oka, a zawsze dobrze mieć, chociaż niewielki zapas na bardzo prawdopodobne (w tym wypadku) dokładki.
Przepis na zupę krem z cukinii — danie gotowe w zaledwie 35 minut
Zupa ta jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do jej ugotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. W wielki skrócie — wrzucasz wszystkie warzywa do garnka, podsmażasz na lekko złoty kolor, dodajesz wody i czekasz, aż ziemniaki ugotują się do miękkości. Następnie wszystko blendujesz na aksamitny krem, dorzucasz dodatki i już, gotowe. A teraz najważniejsze — nalej jej dowolną ilość do talerza i cieszyć się szybkim, ciepłym, prostym i niezwykle pysznym posiłkiem. Krem z cukinii możesz przygotować także w gęstszej wersji, jeżeli dodasz do zupy więcej ziemniaków. Nie zapominaj o śmietanie! Przed podaniem posyp zupę świeżą i pachnącą natką pietruszki.
Zupa krem z cukinii z ziemniakami — sycące danie jednogarnkowe także dla wegan
Zupa krem z cukinii z warzywami może być zarówno pierwszy daniem, czyli tzw. przystawką, jak i pełnowartościowym posiłkiem. Dzięki takiemu obiadowi do swojej diety przemycisz naprawdę sporą ilość warzyw. Pomimo śmietany, możesz w prosty sposób zweganizować te danie. Bulion warzywny WINIARY, którego potrzebujesz do przygotowania zupy krem z cukinii, jest w 100% roślinny, a więc przeznaczony dla wszystkich wegan i wegetarian. Śmietanę w tym daniu możesz zwyczajnie zastąpić jej wegańskim odpowiednikiem lub jeśli wolisz po prostu ją pominąć. Zupa może być wtedy nieco mniej kremowa, ale nadal pyszna.
Zupa krem z cukinii — co jeszcze można do niej dodać?
Jeśli chcesz nieco urozmaicić tę potrawę, wystarczy kilka prostych dodatków, które przygotujesz w międzyczasie, gdy zupa będzie się gotować. Idealnie do tego dania sprawdzą się podsmażone na patelni plasterki cukinii, pieczone warzywa np. marchewka i pietruszka, chipsy z jarmużu, upieczona do chrupkości ciecierzyca w przyprawach lub nieco bardziej klasycznie podprażone na suchej patelni pestki np. słonecznika czy dyni.
Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku, posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz ziemniaki. Podsmaż przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło.
Dodaj litr wody i dwie kostki Bulionu warzywnego. Zagotuj zupę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.
Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na kilka minut.
Zupę zblenduj ręcznym blenderem, w razie potrzeby dodaj trochę wody (jeśli zupa jest za gęsta).
Postaw znowu na małym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw zupę solą i pieprzem.
Jeśli masz ochotę – dla kremowej konsystencji, możesz zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.
Ciepłą zupę podawaj z chrupiącym pieczywem, obsypaną natką pietruszki.
Hanna