Klopsiki to nic innego jak maleńkie, okrągłe kulki zrobione z mielonego mięsa, podsmażone, a następnie ugotowane w wywarze. Wyglądem przypominają nieco pulpety, rodem z kuchni włoskiej. Ze względu na znaczne podobieństwo tych dwóch mięsnych potraw, nazwę klopsiki i pulpety często stosuje się wymiennie. Są to jednak dwa różne dania i choć wyglądają niemal identycznie, różnią się sposobem przygotowywania, a także składnikami używanymi do ich przyrządzenia. Tak naprawdę nie wiemy do końca, kto wymyślił klopsiki. Jedno jest jednak pewne, Ich popularność wzrosła, kiedy to pojawiła się ręczna maszynka do mielenia mięsa. To znacznie ułatwiło przygotowywanie potraw z różnych rodzajów mięsa mielonego, w tym także klopsików.
Klopsiki cieszą się niesłabnącą popularnością w Polsce, ale także w innych krajach. Szwedzi mają swoje köttbullar, Anglicy faggot, Niemcy frikadeller, a we Włoszech zajadają się pulpetami. Każde z tych dań przypomina nieco nasze rodzime klopsiki, podobnie się je również serwuje. Tą niezwykle prostą w przygotowaniu potrawę podaje się na co dzień, najczęściej jako pożywne danie obiadowe. Do jej przyrządzenia używa się rozmaitych gatunków mięs, ale najsmaczniejsze są klopsiki z mięsa indyka. Przygotowania takich klopsików nie powstydziłyby się na pewno nasze babcie. Tradycyjne klopsiki z indyka w sosie koperkowym przypominają o smakach dzieciństwa! Śmietanowo-koperkowy sos idealnie pasuje do kuleczek z mięsa mielonego, a danie jest tak proste, że poradzi sobie z nim także nastolatek, który w kuchni przyrządza głównie kanapki. Zaserwuj swoim bliskim smaki dzieciństwa w postaci tych przepysznych, miękkich i soczystych klopsików z indyka w sosie koperkowym. Do dania świetnie będzie pasować mizeria i ziemniaki w mundurkach lub purée.
Aby przygotować to przepyszne danie potrzebne będzie mięso mielone z indyka, cebula, jajko, mleko, bułka tarta, śmietana 30%, drobno posiekany koperek, a także sól i pieprz do smaku. Potrzebujemy również Bulion warzywny lub drobiowy w słoiku WINIARY. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy zabrać się do pracy. Cebulę należy podsmażyć, przestudzić i dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Tak przygotowaną mięsną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie formujemy z niej niewielkie, kształtne kulki i smażymy na patelni. Kiedy klopsiki się zarumienią, podlewamy je wodą, dodajemy bulion i całość gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wlewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek i doprawiamy danie solą i pieprzem. Łyżkę mąki mieszamy z dwoma łyżkami wody i dodajemy do sosu celem jego zagęszczenia. Tak przygotowane klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie koperkowym smakują wybornie. Smacznego!
Emil