Wątróbka w sosie własnym to jedno z mniej docenianych dań, które jednak potrafi zaskoczyć finezją smaku. Odpowiednio przyrządzona rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Sprawia, że jedzenie staje się czystą przyjemnością, a niektórym przypomina nawet czasy dzieciństwa. Do tego jej przyrządzenie zajmuje mniej niż kwadrans! Z pewnością z tym daniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli więc do tej pory na Twoim talerzu nie miała okazji znaleźć się wątróbka z cebulą lub wręcz przeciwnie — jesteś jej wielkim fanem, koniecznie przetestuj ten przepis. Do jego wykonania będą Ci potrzebna: wątróbka drobiowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładne proporcje składników znajdziesz w spisie powyżej.
Wątróbka drobiowa - przepis krok po kroku
Nie musisz już wpisywać w wyszukiwarkę "wątróbka drobiowa przepisy", ponieważ masz przed sobą ten idealny. I to w dodatku bardzo szybki w wykonaniu. Zacznij od obrania cebuli, a następnie pokrój ją w cienkie wiórka. Tak przygotowane warzywo przełóż to patelni z rozgrzanym olejem i lekko podsmaż, aż się zarumieni. Kolejny krok to przygotowanie wątróbki. Należy ją dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Później oprósz ją delikatnie mąką i usmaż na oleju, który pozostał Ci po cebulce. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ w przeciwnym razie mięso będzie suche. W międzyczasie posyp całość majerankiem. Kiedy wątróbka będzie mieć pożądaną konsystencję, dodaj do niej cebulę oraz dolej wody. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pamiętaj o tym, aby nie solić wątróbki wcześniej, ponieważ przez to może zrobić się twarda. I gotowe! Pyszne danie, które będzie rozpływać się w ustach, podano do stołu.
Wątróbka drobiowa - proste danie o niebanalnym smaku
Wątróbka drobiowa jest bardzo prostym, szybkim i tanim daniem. Za sprawą odpowiednich dodatków może jednak nie tylko znaleźć się w Twoim jadłospisie, ale także w menu imprez rodzinnych czy nawet okolicznościowych. Świetnie komponuje się przede wszystkim z warzywami. Możesz ją podać z pomidorkami koktajlowymi, papryką oraz natką pietruszki. Doskonale sprawdza się także w roli dania obiadowego. Połączona z ziemniaczanym purée i buraczkami ćwikłowymi będzie stanowić doskonały majstersztyk. A może masz ochotę na grzanki? Podpieczony chleb podany z wątróbką drobiową z cebulką zachwyci nawet najbardziej wymagającą osobę. Śmiało możesz więc takim daniem poczęstować nawet swoich gości.
Grażyna