Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wątróbka w sosie własnym to jedno z mniej docenianych dań, które jednak potrafi zaskoczyć finezją smaku. Odpowiednio przyrządzona rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Sprawia, że jedzenie staje się czystą przyjemnością, a niektórym przypomina nawet czasy dzieciństwa. Do tego jej przyrządzenie zajmuje mniej niż kwadrans! Z pewnością z tym daniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Jeśli więc do tej pory na Twoim talerzu nie miała okazji znaleźć się wątróbka z cebulą lub wręcz przeciwnie — jesteś jej wielkim fanem, koniecznie przetestuj ten przepis. Do jego wykonania będą Ci potrzebna: wątróbka drobiowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładne proporcje składników znajdziesz w spisie powyżej.
Wątróbka drobiowa - przepis krok po kroku
Nie musisz już wpisywać w wyszukiwarkę "wątróbka drobiowa przepisy", ponieważ masz przed sobą ten idealny. I to w dodatku bardzo szybki w wykonaniu. Zacznij od obrania cebuli, a następnie pokrój ją w cienkie wiórka. Tak przygotowane warzywo przełóż to patelni z rozgrzanym olejem i lekko podsmaż, aż się zarumieni. Kolejny krok to przygotowanie wątróbki. Należy ją dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Później oprósz ją delikatnie mąką i usmaż na oleju, który pozostał Ci po cebulce. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ w przeciwnym razie mięso będzie suche. W międzyczasie posyp całość majerankiem. Kiedy wątróbka będzie mieć pożądaną konsystencję, dodaj do niej cebulę oraz dolej wody. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pamiętaj o tym, aby nie solić wątróbki wcześniej, ponieważ przez to może zrobić się twarda. I gotowe! Pyszne danie, które będzie rozpływać się w ustach, podano do stołu.
Wątróbka drobiowa - proste danie o niebanalnym smaku
Wątróbka drobiowa jest bardzo prostym, szybkim i tanim daniem. Za sprawą odpowiednich dodatków może jednak nie tylko znaleźć się w Twoim jadłospisie, ale także w menu imprez rodzinnych czy nawet okolicznościowych. Świetnie komponuje się przede wszystkim z warzywami. Możesz ją podać z pomidorkami koktajlowymi, papryką oraz natką pietruszki. Doskonale sprawdza się także w roli dania obiadowego. Połączona z ziemniaczanym purée i buraczkami ćwikłowymi będzie stanowić doskonały majstersztyk. A może masz ochotę na grzanki? Podpieczony chleb podany z wątróbką drobiową z cebulką zachwyci nawet najbardziej wymagającą osobę. Śmiało możesz więc takim daniem poczęstować nawet swoich gości.
Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić na 1 łyżce oleju.
Wątróbki umyć, oczyścić i pokroić. Oprószyć mąką i usmażyć na pozostałym oleju, posypać majerankiem.
Gdy usmażona połączyć z cebulą, podać odrobiną wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Grażyna