Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do rondelka wlewam odmierzoną ilość wody. Wsypuję sól oraz cukier. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotowujemy.
W międzyczasie przygotowuję resztę: do pustych słoików wkładam po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy.
Papryczki jalapeno kroję w plasterki o grubości około 5 mm.
Gdy woda z przyprawami zacznie się gotować dodaję pokrojone papryczki.
Gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam ocet.
Ponownie zagotowuję i trzymam na ogniu kolejne 2-3 minuty.
Gorącą zalewę wraz z papryczkami przekładam do słoiczków. Na wierzch kładę jeszcze po 1 ząbku czosnku, wsypuję szczyptę gorczycy i wlewam po 1 łyżce oliwy do każdego słoika. Słoiki zakręcam i stawiam do góry dnem.
Paula