Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny i sycący makaron z jajkiem i serem
Czy po obiedzie czasami zostaje Ci nieco niezjedzonego makaronu? Nie musisz go marnować, wyrzucając do kosza. Istnieje bowiem prosty i bardzo smaczny przepis, który pozwoli Ci wykorzystać makaron na kolację! Przyrządź na przykład makaron z jajkiem i serem! Jak to zrobić? To banalnie proste! W skrócie: ugotowany makaron podsmaż chwilę na maśle, a następnie wbij do niego jajko. Poczekaj, aż jajko się zetnie. Ostatni etap to posypanie całości dania świeżo startym serem żółtym. Tak przyrządzony makaron z jajkiem i serem najlepiej smakuje z surówką, ale możesz zjeść go z dowolnymi dodatkami, na przykład świeżymi warzywami (pomidorami lub ogórkami), papryką lub kiszonym ogórkami! Gwarantujemy, że kiedy raz spróbujesz tej potrawy, będziesz chciał ją przyrządzić jeszcze raz!
Jak zrobić makaron z jajkiem?
Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, żeby przyrządzić makaron z serem żółtym i jajkiem. Jeśli masz już ugotowany makaron - połowa pracy za Tobą! W pierwszej kolejności na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Kiedy czujesz ten cudowny zapach bekonu, to czas, aby dodać do niego posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Mieszaj całość od czasu do czasu do momentu, aż cebula uroczo się zarumieni a papryka zmięknie. Kolejny krok to dodanie masła - nada ono daniu głębi i sprawi, że będzie kremowe. Następnie na patelnię powinien trafić makaron. Całość wystarczy smażyć przez dwie minuty. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączyły i nabrały 'rumieńców' czas dodać jajko oraz ser żółty. Jajko powinno się ściąć, a makaron obtoczyć w serze. Aby całe danie nie było mdłe, warto je doprawić ulubionymi przyprawami - w szczególności solą, pieprzem i szczypiorkiem. Gotowe, można podawać do stołu!
Makaron z serem żółtym i jajkiem w wydaniu podstawowym i nie tylko!
Makaron smażony z jajkiem to jeden z podstawowych przepisów obiadowych. Jest smaczny, sycący i aromatyczny, a do jego przyrządzenia nie potrzeba doświadczenia, specjalnych narzędzi kulinarnych czy drogich składników. Można przygotowywać go w klasycznej formie lub urozmaicać według własnych upodobań, na przykład dodając pomidorki koktajlowe, koreańskie kimchi, smażonego kurczaka lub łyżkę śmietany. Nie bój się eksperymentować w kuchni - kto wie, może przyrządzisz danie, które zaskoczy wszystkich domowników? Wybierz przyprawy Winiary, które zbogacą smak każdej Twojej potrawy! Zachęcamy do zapoznania się również z innymi propozycjami przepisów na dania obiadowe!
Paprykę pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę.
Na patelnię wrzuć boczek i smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodaj paprykę i cebulę. Smaż, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj masło oraz ugotowany makaron i smaż całość przez ok. 2 min mieszając, aż makaron się lekko zarumieni.
Po tym czasie dodaj jajko oraz ser i całość wymieszaj. Smaż, aż jajko się zetnie i obtoczy makaron z każdej strony.
Na końcu dopraw całość solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem