Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do garnka wlej 1 litr wody i zacznij ją podgrzewać.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka,
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki, a następnie połowę porcji dodaj do garnka z wodą.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i również jej połowę dodaj do garnka.
Doprowadź do wrzenia, a w międzyczasie zawartość saszetki wymieszaj dokładnie, przy pomocy trzepaczki, z 0,5 litra wody.
Tak przygotowaną mieszankę również dodaj do garnka i gotuj całość przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie pokrój boczek na cienkie, długie paseczki i wrzuć na zimną patelnię. Patelnię powoli rozgrzewaj, co jakiś czas zwiększając ogień.
Kiedy z boczku zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj na patelnię pozostałą cebulę, plasterki kiełbasy, a także pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
Podsmażaj całość do czasu, aż wszystkie składniki pięknie się zrumienią, a paseczki boczku nabiorą nieco chrupkości.
Porcję gotowej zalewajki wlej do talerza lub miski, a na wierzchu delikatnie nałóż po solidnej porcji podsmażonych pieczarek, kiełbasy, boczku i cebuli. Na sam koniec warto ozdobić zalewajkę z pieczarkami listkami świeżych ziół.