Gyros z kurczaka to proste i pyszne danie, idealne na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi lub przekąskę. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami, ulubionym sosem i surówką. Możesz także wkomponować go do sałatki. Tak przygotowany gyros z kurczaka smakuje wyśmienicie! Zaserwuj go podczas imprezy, a przekonasz się, że będzie hitem! Taki gyros na urodziny czy na Sylwestra będzie szybki do przygotowania, a zachwyci miłośników mocnych smaków i mięsnych przekąsek. Kurczak jako mięso, które jest soczyste i delikatne po odpowiednim smażeniu, to świetna baza do wielu dań. Poza tym jest to mięso bardzo popularne i lubiane. Gyros z piersią z kurczaka to danie sycące, które ma bardzo ciekawy smak, a kluczem do niego są przyprawy. Najlepiej do tego celu użyć gotowej przyprawy gyros, która zawiera mieszankę wybranych ziół, nadających tej potrawie wyrazistego smaku. Samodzielne mieszanie przypraw może nie dać tak dobrych proporcji i wyselekcjonowanych składników jak te w gotowej mieszance.
Co trzeba wiedzieć o tej potrawie?
Gyros z kurczaka to przede wszystkim danie niezwykle proste, gdzie jest tylko kilka składników. Taka mięsna baza może być wykorzystana w daniu głównym, do pysznej sałatki gyros, jako nadzienie mięsne do kebaba lub do bułki typu pita. Bardzo ważne jest wcześniejsze zamarynowanie kurczaka w przyprawie gyros, bo to zapewnia aromatyczny smak mięsa po usmażeniu. Gyros pochodzi z Grecji i często jest mylony z tureckim kebabem, ale różni się od niego rodzajem przypraw. Mieszanka ziół do gyrosa to głównie czosnek, oregano i papryka, czyli wyraziste przyprawy.
Jak zrobić gyros z kurczaka?
Zatem jak zrobić gyros z kurczaka? Najpierw należy umyć i osuszyć kurczaka i pokroić go w kostkę. Kolejny krok to zamarynowanie go w przyprawie gyros i odstawienie do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni, ciągle mieszając, w czasie około 10 minut. Danie gotowe! Jak widać gyros z kurczaka przepis jest naprawdę prosty i szybki. Z czym podawać gyros z kurczaka? Możliwości jest dużo. Kurczak gyros z ryżem smakuje wyśmienicie, a do tego świeża sałatka lub ulubiony sos i obiad gotowy. W bułce typu pita z sosem i świeżymi warzywami, będzie przypominał kebab. Sos o smaku czosnkowym lub tysiąca wysp, złagodzi trochę smak gyrosa i nada jej przyjemnej konsystencji. Gyros można też podawać z frytkami zamiast ryżu, w tej wersji także będzie bardzo apetyczny.
WściekłyKuharz