Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledź to jedna z często spotykanych ryb na bożonarodzeniowym stole – podawane pod pierzynką z buraczkami, marynowane z żurawiną, łączone ze śmietaną i ogórkami. A wśród nich - lekko zrumienione na patelni kotleciki ze śledzia z Sosem Koperkowym ze śmietanką WINIARY! Ten prosty przepis na kotlety śledziowe z sosem koperkowym możesz urozmaicić swoimi ulubionymi przyprawami, a danie podawać z dodatkową natką pietruszki.
Z myślą o kolacji wigilijnej wypróbuj także nasz przepis na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>
Surowe śledzie wymocz w wodzie przez 18 godzin, zmieniając minimum dwukrotnie wodę.
Następnie bardzo mocno je odsącz i wyfiletuj, usuwając kręgosłup i grubsze ości, zdejmij skórę.
Zmiel śledzie w maszynce albo drobno posiekaj.
Na patelni zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę.
Wymieszaj w misce zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę, łyżkę śmietany, pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wyrób masę. Jeśli będzie za rzadka, dodaj więcej tartej bułki.
Wilgotnymi rękami formuj kotleciki. Smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY rozprowadzić w 250 ml zimnej wody oraz 50 ml śmietanki 12%.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Podawaj kotleciki polane sosem koperkowym.
Alicja