Delikatna
sałatka z paluszków krabowych i makaronu ryżowego idealnie nadaje się na lunch lub lekką kolację. Jej przygotowanie nie przysparza żadnych trudności i trwa zaledwie 20 minut! Miłośnicy owoców morza będą zachwyceni.
Bazą naszej sałatki jest makaron ryżowy. Jest on spożywany w Chinach od ponad 2000 lat, kiedy zaczęła tam panować dynastia Qin. Produkt ten ma wiele wartości odżywczych, mało kalorii i nie powoduje alergii. Jego niezwykła popularność to wynik zapotrzebowania na produkty, które przygotowuje się szybko i łatwo.
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, a proces jego produkcji jest złożony i długotrwały. Najpierw oczyszcza się ryż, który potem poddaje się namaczaniu. Może to trwać od kilku godzin do kilku dni. Następnie ryż jest mielony i kształtowany we wstążki. W Polsce makaron ryżowy niestety nie jest zbyt popularny. W przeprowadzonych badaniach tylko 3% ankietowanych stwierdziło, że korzysta z produktów azjatyckich lub oferty takich restauracji. Mamy nadzieję, że nasz przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym to zmieni.
Przygotowanie
sałatki z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi rozpoczynamy od sparzenia paluszków krabowych. Czasami w sklepach są one sprzedawane w wersji niewymagającej obróbki termicznej. Zobacz na opakowaniu, jaką masz wersję i postępuj zgodnie z umieszczoną tam instrukcją. Następnie pokrój je w kostkę. Potem należy ugotować makaron według opisu na opakowaniu - jego również kroimy na mniejsze części. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ogórka i odsączenie kukurydzy. Następnie wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki razem z majonezem. Nie możemy zapomnieć o przyprawach - pieprz i sól są niezbędne. Gotowa
sałatka surimi z makaronem jest gotowa do podania. Zapewne zastanawiasz się, co oznacza słowo „surimi”. Jest to japoński zwrot, który tłumaczy się na „rozdrobione mięso ryby”. Kształtem paluszki krabowe mają przypominać nogi kraba, jednak jest to tylko imitacja. Tak naprawdę składają się one z mięsa białych ryb, na przykład dorsza lub morszczuka. Do tego dodawany jest dodatek skrobiowy, aby zapewnić im spoistość. Są one niezwykle popularne w Japonii, a w Polsce uchodzą za rarytas.
Nasza
sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Nazwa może i brzmi skomplikowanie, ale jest całkowicie na odwrót! Zaledwie 20 minut wystarczy, aby ugotować to danie, które wygląda wykwintnie i zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. Jest ono niezwykle pożywne i nadaje się na lekką kolację, posiłek do pracy lub nawet na stół wigilijny.
Hela