Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
Odstaw ciasto na 15 minut.
Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Pokrój mocno dojrzałe banany na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały.
Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Oprósz je cynamonem. Złóż naleśnik na pół i polej obficie solonym karmelem.