Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinia aglio e olio to ciekawa i zaskakująca alternatywa dla włoskiego dania aglio e olio, czyli najprostszego makaronu z oliwą, czosnkiem i pietruszką. Nasz przepis to coś, dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki. Zamiast klasycznego makaronu mamy tu makaron zrobiony z cukinii – dzięki temu to danie mogą jeść także osoby na diecie bezglutenowej. Jest to danie w pełni wegetariańskie, ale jeśli chcesz, możesz urozmaicić je, dodając inne składniki, np. kawałki upieczonego lub ugotowanego mięsa. Wtedy dopasujesz ten posiłek do siebie i wykorzystasz to, co masz pod ręką, a co za tym idzie – nic się nie zmarnuje.
Szukasz więcej przepisów na proste i smaczne dania obiadowe z makaronem? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji na smaczne dania – w sam raz dla Ciebie i Twoich bliskich. Sprawdź, co dla Ciebie mamy i gotuj razem z nami!
Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili również posiekaj. Jeżeli nie chcesz, aby danie było zbyt ostre, możesz usunąć z papryczki nasiona zanim ją pokroisz – dzięki temu będzie łagodniejsza.
Natkę pietruszki posiekaj.
Cukinie umyj i pokrój w długie i cienkie nitki – przypominające makaron. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny przyrząd, ale równie dobrze możesz pokroić cukinie w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw – a następnie przy pomocy noża pociąć ją na „makaron”.
Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale się jeszcze nie zdąży zarumienić, dodaj papryczkę chili i smaż całość chwilę. Na patelnię dodaj 2 łyżki wody oraz 2 łyżki pasty z pomysłem WINIARY.
Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną cukinię oraz natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj nie dłużej niż 1-2 min, aby cukinia nie stała się zbyt miękka.
Podawaj posypane ulubionymi ziołami i tartym parmezanem.