Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania jednogarnkowe to strzał w dziesiątkę. Szczególnie zachwycone będą nimi osoby zabiegane, ale lubiące jednocześnie dobrze zjeść. Winiary Pomysł Na… chłopski garnek to jedno z takich właśnie dań. Doceni je także każdy łasuch wierzący, że dobry posiłek powinien być sycący i po prostu smaczny.
Ogromną zaletą tego przepisu na chłopski garnek jest łatwość jego wykonania. Przygotowanie zajmie niewiele ponad pół godziny, a efekt pozytywnie zaskoczy całą rodzinę. Wystarczy wykorzystać kilka prostych składników.
Kapustę poszatkuj, paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w półksiężyce. Podsmaż kiełbasę na oleju rozgrzanym w głębokiej patelni i dodaj paprykę. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj kapustę i ziemniaki, całość wymieszaj. Do 400 ml wody wsyp zawartość torebki Winiary Pomysł Na… i dokładnie wymieszaj. Dodaj sos do warzyw i kiełbasy, a następnie duś pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
To danie jednogarnkowe z powodzeniem możesz podać jako samodzielny posiłek, ale świetnie skomponuje się np. ze świeżym pieczywem. Sprawdzi się jako potrawa na szybki obiad w środku tygodnia albo jako pożywny, rozgrzewający posiłek w czasie aktywnego weekendu. Tak czy inaczej – nie można go nie wypróbować!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Poszatkuj kapustę, zaś papryki i ziemniaki pokrój w kostkę (ziemniaki w średnią), a kiełbasę pokrój w półksiężyce.
Olej rozgrzej w głębokiej patelni lub garnku, podsmaż na nim lekko kiełbasę, a następnie dodaj paprykę. Całość smaż kilka minut. Potem dodaj kapustę i ziemniaki, wymieszaj dokładnie.
Do 400 ml wody wsyp zawartość torebki i dobrze wymieszaj.
Całe danie zalej przygotowanym sosem, zagotuj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20-25 min, do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie. Mieszaj od czasu do czasu.