Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łazanki z makiem i bakaliami to obowiązkowe danie wigilijne na stołach w wielu domostwach. Makową masę z miodem i bakaliami można lekko przesmażyć oraz dodać odrobinę masła i łyżkę wody. Nie można przesadzać, aby zachowała swoją kruchość. Porcje łazanek przyrządzamy tuż przed podaniem. Gotowa masa makowo-bakaliowa musi być przechowywana osobno w lodówce. Możemy przygotować większą ilość makaronu- wystarczy potem wysuszyć go na stolnicy, a następnie przechowywać w szafce w płóciennym woreczku lub papierowej torbie. Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>
Co to są łazanki?
Łazanki to typowo polski rodzaj makaronu, który otrzymujemy poprzez poprzeczne krojenie zwiniętego rulonu ciasta. Kluski mają kształt kwadracików lub rombów, a są przygotowywane w naszym kraju prawdopodobnie już od XVI wieku. Ich nazwa pochodzi od słowa lasagne, które oznacza włoski makaron w postaci prostokątnych płatów. Ma to sens, gdyż Włoszka Bona Sforza sprowadziła ze sobą do naszej ojczyzny wiele potraw i inspiracji kulinarnych. Nie podobały jej się zwyczaje tutejszych kucharzy oraz to, jak tłuste są nasze dania, dlatego postanowiła wprowadzić coś swojego.
Jaki jest przepis na łazanki z makiem na Wigilię?
Nasz przepis na łazanki wigilijne z makiem składa się z dwóch dużych etapów, czyli zrobienia masy oraz makaronu. To pomysł na pyszny świąteczny deser, za którym na pewno będą przepadać dzieci. Niemniej zachwyci dorosłych, którym na pewno przypomni czasy dzieciństwa.
Masa makowa
Przygotowanie masy rozpoczyna się od namoczenia maku. Po dobrym odsączeniu musimy zmielić go w maszynce o drobnych oczkach. Tę czynność powtarzamy trzy razy. Rozpuszczamy miód, a rodzynki parzymy. Dodajemy te słodkie składniki do maku razem ze skórką pomarańczową, migdałami i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie mieszamy. W taki właśnie prosty sposób powstała masa, bez której nie istniałyby łazanki z makiem na Wigilię.
Łazanki
Aby zrobić makaron, należy przygotować odpowiednie ciasto. Zaczynamy od wbicia jajka do mąki z solą, zagniecenia i cieniutkiego rozwałkowania mięciutkiej masy. Kroimy ją w romby i gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Wszystko mieszamy z bakaliowo-makową papką. Typowe podanie łazanek to sposób wytrawny z kapustą i grzybami. Wyjątek stanowi przepis na łazanki z makiem, które często goszczą na wigilijnym stole. Święta to wyjątkowy czas, kiedy warto przygotować wszystko samodzielnie z należytą starannością. Uśmiechy i zachwyty członków rodziny na pewno nam to wynagrodzą. Życzymy miłego gotowania!
Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 30 minut, odstaw do ostygnięcia.
Osącz, zmiel trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach.
Rodzynki sparz i osącz, rozpuść miód.
Mak wymieszaj z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami.
Do maku dodaj Cukier wanilinowy i miód. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na łazanki. Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i dodaj sól.
Zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy i pokrój w drobne romby.
Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Łazanki dobrze odsącz i wymieszaj z masą makową.