Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa grzybowa to potrawa tradycyjna, która od lat z powodzeniem na polskich stołach. Przyrządzona na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych, gęsta i sycąca rozbudzi zmysły oraz rozgrzeje w chłodne jesienne i zimowe dni.
Zupa grzybowa - wigilijna potrawa goszcząca niemal na każdym stole
Zupa grzybowa to obok barszczu czerwonego, jedna z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Wyróżnia się swoim uniwersalnym smakiem, z tego też powodu grono amatorów zupy grzybowej jest bardzo szerokie. Danie cieszy się powodzeniem zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Zupa ta oferuje również zróżnicowane możliwości jej podania - z ziemniakami czy lanymi kluskami, dzięki czemu przypadnie do gustu każdemu z gości.
Wigilijna zupa grzybowa - proste składniki dla pełni smaku
Istnieje wiele przepisów na wigilijną zupę grzybową, jednak podstawą są zawsze grzyby - świetnie sprawdzą się tradycyjnie goszczące na bożonarodzeniowym stole intensywne w smaku borowiki czy aromatyczne kurki, ale możesz również postawić na uniwersalne pieczarki. Aby dopełnić smak zupy grzybowej, warto dodać również warzywa pokrojone w drobną kostkę. Z aromatem lasu, wyśmienicie będzie komponować się włoszczyzna - niezwykle intensywny w smaku korzeń selera, delikatnie słodkawa marchew. Aby nieco urozmaicić zupę, możesz zaopatrzyć się również w cebulę, którą pokroisz i podsmażysz, a także masło. Kluczową rolę odgrywają oczywiście również ziemniaki oraz śmietana. Całość dopełnij natka pietruszki i przyprawami - pieprzem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Należy jednak pamiętać, iż przygotowanie takiej zupy może zająć dużo czasu. Na szczęście, istnieje doskonała alternatywa w postaci zupy grzybowej w proszku od WINIARY, dzięki której Twoi goście będą mogli rozkoszować się smakiem i aromatem dania, a Ty zaoszczędzisz kilka cennych godzin.
Świąteczna zupa grzybowa - szybko i smacznie
W celu przyrządzenia świątecznej zupy grzybowej wcale nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni. Wystarczy sięgnąć po zupę grzybową w proszku z linii Szlachetne Smaki od WINIARY, a także zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników, takich jak świeże pieczarki, masło, natka pietruszki, śmietana 30% oraz sól i pieprz. Swoja pracę zacznij od rozprowadzenia dwóch opakowań zupy WINIARY w litrze wody, całość mieszaj do chwili, aż zacznie wrzeć. Zupę gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Podsmażone na maśle i przyprawione grzyby dodaj do zupy, a następnie udekoruj ją śmietaną i natką pietruszki. Życzymy smacznego!
Zawartość opakowań Zupy borowikowej Szlachetne Smaki WINIARY rozprowadź 1 litrze zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Grzyby podsmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do zupy.
Zupę podawaj z dodatkiem śmietany i udekorowaną natką pietruszki.