Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placuszki z cukinii to szybki i prosty sposób na smaczny posiłek. To pomysł nie tylko na danie główne – zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych – ale też na ciepłą kolację. Takie uniwersalne danie z powodzeniem można podać na każdą okazję. Podawane z sosem czosnkowym stanowią idealne danie na spotkanie ze znajomymi, a dzięki swojej uniwersalności doskonale sprawdzą się również jako przekąska podczas imprezy lub jako dodatek do dania głównego. Z myślą o miłośnikach tego typu smaków bądź wegetarian przygotowaliśmy przepis na placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, który z pewnością przypadnie do gustu Tobie oraz Twoim gościom. Jest bardzo prosty i nie wymaga wiele składników. Bazuje na zaledwie trzech głównych składnikach: cukinia, jajka i mąka. Dzięki temu, że placuszki są smażone na oleju, są one bardzo chrupiące i aromatyczne.
Placuszki z cukinii - przepis
Chrupiące placuszki z cukinii to idealna propozycja na pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu posiłek dla całej rodziny. Placki z cukinii to danie, które ma wiele wariantów w różnych kuchniach świata. W Europie popularne są racuchy z cukinii, podczas gdy w kuchni orientalnej spotyka się dania na bazie cukinii smażonej w cieście tempura. W Polsce chrupiące placki z cukinii z sosem czosnkowym z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom smakowitych i zdrowych dań. Danie to z powodzeniem można podawać jako danie główne lub przekąskę na imprezach. Dodatek soczystej cukinii sprawia, że smak dania jest niepowtarzalny, a chrupiąca skórka zachęca do kolejnej porcji. Warto podkreślić, że przepis na placuszki z cukinii jest bardzo prosty i można go modyfikować według własnego uznania, dodając ulubione przyprawy lub zioła. Dzięki temu każdy może stworzyć swój unikalny przepis na to danie i delektować się jego wyjątkowym smakiem.
Cukinię zetrzyj, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
Gotową cukinię wymieszaj z mąką, jajkami, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i posiekaną pietruszką.
Powstałe ciasto nabieraj łyżką na patelnię (po ok. 2 łyżki na porcję) i smaż na rozgrzanym oleju.
Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotowe placuszki podawaj z sosem czosnkowym, łososiem wędzonym i koperkiem.