Wydawać by się mogło, że ryba po grecku to potrawa rodem z kuchni greckiej, jednak nic bardziej mylnego — jej ojczyzną jest Polska. Inspiracją do jej powstania były jednak typowo greckie potrawy, takie jak psari plaki czy musaka. Z naszym rodzimym daniem mają one trochę wspólnego — przede wszystkim gęsty, warzywny sos, tyle tylko, że przyrządzany na bazie nieco innych składników. Do przygotowania ryby po grecku wykorzystuje się bowiem marchew, pietruszkę, seler i cebulę. W greckich daniach są to głównie pomidory, cukinie i bakłażany.
Ryba po grecku świetnie smakuje serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co ważne, do jej przygotowania z powodzeniem można użyć rozmaitych gatunków ryb. Przepisy na to danie nie są pod tym względem zbyt restrykcyjne i dają możliwość wyboru ulubionej ryby. Nie ulega jednak wątpliwości, że miłośnikom ryb słodkowodnych na pewno bardziej smakować będzie karp po grecku, niż morska ryba przyrządzona w ten sposób. To, jaką ostatecznie wybierzemy rybę, w dużej mierze zależy więc od indywidualnych upodobań kulinarnych. Każda smakować będzie wybornie, jeśli odpowiednio się ją przyrządzi.
Jedną z najpopularniejszych ryb, najchętniej wykorzystywanych do przygotowania ryby po grecku na ciepło, ale też na zimno, jest dorsz. Ta wyjątkowo smaczna, morska ryba idealnie harmonizuje z aromatycznym, warzywnym sosem. Jest stosunkowo chuda, ma delikatne, białe mięso i niewielką ilość ości, co jest niewątpliwie największą jej zaletą. Dorsz po grecku smakuje rewelacyjnie, a najlepiej do przyrządzenia tej potrawy nadają się filety z tej smacznej ryby. W takim razie jak zrobić rybę po grecku, aby zachwycała smakiem i niepowtarzalnym aromatem? Na pewno warto skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu!
Najważniejszym składnikiem tego popularnego dania jest ryba, najlepiej świeża i dobrej jakości. Nasz łatwy przepis na rybę po grecku uwzględnia dorsza. Potrzebne będą też warzywa takie jak marchew, pietruszka, seler i cebula, a także krojone pomidory z puszki. Rybę należy ugotować w bulionie drobiowym Winiary, a po ugotowaniu ułożyć na dnie półmiska. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa smażymy na oleju do miękkości, dodajemy pomidory i całość dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a po przestudzeniu układamy na wcześniej przygotowaną rybę. Jeszcze tylko parę kropel cytryny i ryba po grecku gotowa. Smacznego!
Stanisław