Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubicie pyszne, sycące zapiekanki mięsno-warzywne, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu! Schab po cygańsku to proste w przygotowaniu, bardzo soczyste danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i nie należy do czasochłonnych potraw. Jednocześnie bardzo dobrze się prezentuje i równie wyśmienicie smakuje! Wystarczy kilka podstawowych składników, by przyrządzić schab po cygańsku, który można serwować na co dzień, jak i na bardziej wykwintne okazje i okoliczności. Poniżej prezentujemy przepis na schab po cygańsku, który świetnie komponuje się z duszoną marchewką i cebulką!
Jak przyrządzić schab w sosie cygańskim?
Jak przygotować schab w sosie cygańskim? Na samym początku należy starannie wybrać mięso. Zbyt duża ilość przerostów może wpływać negatywnie na doznania degustacyjne, z kolei odrobina tłuszczyku będzie stanowić świetny nośnik smaku. Po wyborze mięsa czas na jego opłukanie zimną wodą i pokrojenie w plastry. Tak przygotowane kotlety na schab po cygańsku lekko rozbijamy, następnie oprószając do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Obieramy i kroimy cebulę w półkrążki, nie zapominając o marchewce, która w tym daniu będzie najlepiej smakować pokrojona w plasterki. Kolejno na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty. Wszystkie składniki należy warstwami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od plasterków marchwi, kolejną kładąc na wierzch grubszą warstwę cebuli. Na nich z kolei umieszczamy plastry schabu i przykrywamy kolejną porcją pokrojonej marchewki i cebuli. Wierzch zapiekanki wieńczy starty ser i Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu schab po cygańsku nabiera bardziej kremowego smaku.
Świetna alternatywa dla klasycznego schabu po cygańsku!
Schab po cygańsku z warzywami serwowany w formie zapiekanki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny. Po tym czasie warto zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze przez pół godziny. Schab po cygańsku przygotowany w ten sposób będzie nie tylko soczysty - wierzchnia warstwa sera z majonezem ulegnie delikatnemu przypieczeniu, dzięki czemu zapiekanka będzie łączyć delikatność rozpływającego się w ustach mięsa z lekko chrupiącym wykończeniem. Prezentowane danie będące świetną alternatywą dla klasycznego schabowego to opcja idealna dla osób zabieganych, które nie dysponują wolnym czasem na przyrządzanie skomplikowanych i wymagających dań. Schab po cygańsku to sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów dobrego smaku!
Schab lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem.
Cebulę obieram i kroję w półkrążki, a obraną marchew w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwowo następujące składniki: grubą warstwę marchwi, grubą warstwę cebuli, plastry schabu, warstwę marchwi, warstwę cebuli, starty ser, majonez.
Całość piekę pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piecu przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze pół godziny.
Katarzyna