Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szynkę umieść w garnku z jedną cebulą pokrojoną w piórka, startą skórką mandarynek, anyżem i dwoma płaskimi łyżkami soli.
Całość zalej piwem, ale zostaw ok. 100 ml. Jeżeli szynka nie jest zakryta płynem, dolej wody.
Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Godzina na kilogram mięsa.
Ostudź szynkę.
Na patelni rozpuść miód w pozostawionym piwie, dodaj musztardę i pokruszone goździki.
Jeżeli szynka ma na sobie warstwę tłuszczu, natnij ją w kratę.
Przygotowaną emulsją natrzyj szynkę. Umieść w naczyniu do pieczenia, obłóż cebulą, czosnkiem i przekrojonymi mandarynkami.
Szynkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez przykrycia około 40 minut do momentu aż będzie ładnie zarumieniona, a mandarynki cebula i czosnek upieczone.
Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.
Karolina