Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Święta to czas, kiedy na stole królują wyjątkowe smaki. Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim to ciekawe i proste danie, które idealnie pasuje do wigilijnego menu i zachwyci całą Twoją rodzinę. Chcesz przygotować coś pysznego dla swoich bliskich? Nie przegap tego przepisu.
Grzybowa rolada w cieście francuskim – świąteczna elegancja na Twoim stole
W czasie świąt, poszukujemy potraw, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również wyglądają elegancko. Grzybowa świąteczna rolada w cieście francuskim spełnia te oczekiwania. Chrupiące, delikatne ciasto otulające grzybowo-szpinakowy farsz to prawdziwy festiwal smaku i aromatu. Warto, żeby w tym roku zagościł on na Twoim stole i podbił serca bliskich osób. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Pełna smaku rolada świetnie komponuje się z sosem tatarskim WINIARY, który doda całemu daniu jeszcze więcej charakteru. Ta potrawa sprawi, że święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Smacznego!
Grzyby mrożone dokładnie odsącz z płynu. Pokrój razem z pieczarkami w plastry. Por, tylko białą część, pokrój w półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Grzyby wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż, aż stracą część wody i objętość. Powinny się również odrobinę zarumienić. Zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni z dodatkiem oleju obsmaż por, aż zrobi się miękki i rumiany. Dodaj szpinak oraz czosnek i smaż ok. 1 min, mieszając. Dodaj grzyby i smaż całośc ok. 5 min. Dopraw bulionem warzywnym WINIARY oraz solą i pieprzem.
Natkę pietruszki i tymianek posiekaj i dodaj do grzybów razem z bułką tartą i całość wymieszaj.
Ciasto francuskie rozłóż płasko na blacie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i na połowie ułóż farsz z grzybów. Całość zwiń w ciasną roladę. Roladę możesz upiec w całości lub od razu w 2-3 cm porcjach.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min (lub krócej, jeśli pieczemy w kawałkach - takie kawałki ponownie można ułożyć na stole w formie rolady).
Upieczoną roladę podawaj z sosem tatarskim WINIARY.