Risotto to danie, które większości z nas jest już świetnie znane. Miękkie ziarenka ryżu w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw lub mięsa to potrawa, która jest prosta i szybka w przygotowaniu. Okazuje się, że klasyczne risotto pochodzi z Włoch. To właśnie tam, tuż po rozpoczęciu kontynentalnej uprawy ryżu, zdecydowano się na przygotowywanie go w różnych wersjach. Co więcej, jeśli mowa o risotto bolognese, to można śmiało stwierdzić, że nie ma chyba bardziej "włoskiego" dania. Sos boloński również jest jednym z naczelnych produktów słonecznej Italii, a po raz pierwszy przygotowano go - jak sama nazwa wskazuje - w okolicy Bolognii w słonecznej Toskanii. Risotto z tym sosem jest świetnym
pomysłem na obiad, kolację i nie tylko.
Risotto z sosem pomidorowym - unikalne połączenie składników na każdą okazję!
Pewnie nie raz chcieliśmy zaskoczyć gości, którzy wpadają do nas z wizytą, oryginalnym pomysłem na lunch. Wówczas szukaliśmy inspiracji w sieci, jednak nie zawsze były one odpowiednie na konkretną okazję. Wówczas rozwiązaniem okazuje się być klasyczne risotto z sosem pomidorowym. To niezawodny pomysł na to, by kubki smakowe gości miały zagwarantowaną prawdziwą ucztę. Co więcej, danie to możemy przygotować również w formie lunchu czy kolacji dla siebie, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Sprawdzi się ono również podczas uroczystych obiadów rodzinnych, kiedy mamy do czynienia z wytrawnymi smakoszami!
Risotto bolognese - danie proste i szybkie w przygotowaniu!
Przepis na klasyczne risotto bolognese zakłada wykorzystanie jedynie kilku składników, a także wymaga od nas chwili cierpliwości w kuchni, do momentu, w którym ryż stanie się miękki. Nie musimy więc martwić się o stopień trudności - danie to może przygotować dosłownie każdy, nawet jeśli nie ma kulinarnego doświadczenia. Co więcej, zwykle potrzebne nam będzie około 20 minut na to, by risotto z sosem pomidorowym znalazło się na naszych talerzach. Prawda, że proste?
Z czym podawać risotto z sosem pomidorowym?
Risotto z sosem pomidorowym możemy podawać w taki sposób, w jaki najbardziej nam odpowiada. Jeśli brakuje nam "mięsnego elementu", wówczas przygotowując sos pomidorowy, możemy dodać do niego mieloną wołowinę lub wieprzowinę. Z kolei, jeśli chcemy, by danie prezentowało się jeszcze lepiej pod względem wizualnym, to możemy ozdobić je listkami bazylii lub natką pietruszki. W przeciwnym wypadku, risotto bolognese jest daniem kompletnym i powinno skutecznie zaspokoić nasz apetyt.
Aaaa