Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli podczas gotowania zabraknie Ci majonezu, możesz przyrządzić go samodzielnie. Potrzebujesz jajek, musztardy, octu, oleju i przypraw, a więc składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. To, jaką gęstość będzie miał majonez domowej roboty i czym go przyprawisz, zależy tylko od Ciebie. Powodzenia!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Żółtka, jajko, musztardę i ocet łączymy przy użyciu miksera. Mieszamy, do czasu połączenia składników.
Następnie porcjami dodajemy olej - początkowo po łyżeczce, by się nie zwarzył, a kiedy majonez zacznie nabierać gęstej konsystencji, można wlewać olej większymi porcjami.
Kiedy majonez osiągnie odpowiadającą nam gęstość, przyprawiamy go solą i pieprzem oraz dowolnymi innymi przyprawami według własnego uznania.