Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa szczawiowa na żeberkach - wiosną i latem koniecznie przygotujcie ją ze świeżego szczawiu, a poza sezonem zajadajcie się zupą szczawiową ze szczawiu ze słoiczka. Apetycznym dodatkiem do zupy szczawiowej są ziemniaki tłuczone z podsmażoną cebulką. Można je dodać bezpośrednio do talerza z zupą lub podać na talerzyku obok. I tak, i tak jest pysznie!
Żeberka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pół godziny.
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy, dodajemy do garnka z wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości warzyw.
Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
W tym czasie dwie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, połowę podduszamy na łyżce oleju.
Szczaw dokładnie płuczemy, siekamy, dodajemy do podduszonej cebulki, dusimy, aż zwiędnie i straci kolor.
Seler z wywaru kroimy w kostkę, pozostałe warzywa w talarki. Dodajemy z powrotem do zupy razem z podduszonym szczawiem. Gotujemy kilka minut.
Patelnię myjemy, osuszamy. Na łyżce oleju podsmażamy drugą połowę cebulki na złoty kolor.
Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy z podsmażoną cebulką.
Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Do talerzy z zupą można dodać mięso z żeberek.