Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z ziemniakami to bardzo popularna polska potrawa i świetny pomysł na pierwsze danie.
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami? Przepis jest bardzo łatwy. Będzie ci potrzebny bulion warzywny WINIARY, 30 dag mięsa wieprzowego, 5 ziemniaków, 2 marchewki, 2 pietruszki, 6 ogórków kiszonych, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, pół pęczka koperku.
Do garnka wlej około 2 l wody, włóż mięso, bulion warzywny WINIARY i gotuj wywar. Obierz warzywa, ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler pokrój w kostkę, a ogórki zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Kiedy wywar będzie gotowy, dodaj ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler i gotuj do miękkości ziemniaków. Dodaj starte ogórki kiszone. Gotuj razem ok. 5 minut. Dodaj posiekany koperek i śmietanę z mąką, dopraw do smaku.
Zupa ogórkowa z ziemniakami gotowa! Kwaśna, gorąca i smaczna zupa zadowoli wszystkich łakomczuchów.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Do garnka wlewamy około 2 l wody, zagotowujemy, wkładamy mięso, 5 łyżek bulionu warzywnego WINIARY – gotujemy wywar.
Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kosteczkę, pietruszkę, marchew i seler też, a ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Po 5-7 minutach do wywaru dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę, gotujemy do miękkości ziemniaków.
Po kilkunastu minutach do wywaru dodajmy starte ogórki kiszone. Gotujemy razem około 5 minut.
Dodajemy posiekany koperek, a śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki oraz z łyżką gorącej zupy, doprawiamy do smaku.
Dodajemy śmietanę do garnka i zagotowujemy zupę. Smacznego.