Kury towarzyszą nam od wieków. Istnieją dowody na to, że były hodowane w Polsce już 2,5 tysiąca lat temu. Archeolodzy pracujący w Biskupinie, jednej z najstarszych odkrytych osad, znaleźli ślady obecności kury domowej. Jest to niewątpliwie dowód na to, że nasi przodkowie z pewnością żywili się drobiem. Współcześnie również nie potrafimy się obejść bez tego wyjątkowo smacznego mięsa. Drób, a w szczególności kurczaki, są na co dzień spożywane w naszym kraju. Można z nich przyrządzać rozmaite potrawy. Są niezastąpiony do przygotowania przepysznych dań obiadowych, zarówno zup, jak i drugiego dania. Kurczaka ze względu na różnorodność mięsa można przygotowywać na wiele sposobów. Jednak jednym z najbardziej cenionych jego kawałków są piersi. Filet z nich zrobiony to mięso, które jest jednym z najsmaczniejszych, a także najszybszych w przygotowaniu.
Drób jest rodzajem mięsa, które świetnie smakuje jako gotowane, smażone i pieczone. Każda propozycja ma grono swoich zwolenników. Jeśli zatem cenisz sobie jego wyjątkowe walory smakowe i łatwość przygotowania, wypróbuj nasz sprawdzony przepis. Gotowany filet z kurczaka to propozycja dla tych, którzy cenią sobie delikatny smak drobiu i chętnie rezygnują z dużej ilości tłuszczu. Ten niezwykle soczysty, pełen smaku kawałek mięsa na pewno docenią smakosze mięsa drobiowego, ale nie tylko. Dodatek warzywnej Kostki do Smaku WINIARY oraz warzyw dopełni smak filetu z kurczaka delikatnymi aromatami. Gotowany filet z kurczaka wspaniale smakuje razem z kaszą lub ryżem, serwowany z bukietem kolorowych surówek.
Gotowana pierś z kurczaka to stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Aby ją przyrządzić, nie są zatem potrzebne wyjątkowe umiejętności kulinarne. Głównym składnikiem potrawy jest filet z kurczaka. Niezbędna będzie również marchewka, ząbek czosnku, płaska łyżka posiekanego koperku i podobna ilość natki pietruszki. Potrzebny też będzie Bulion warzywny WINIARY oraz sól i pieprz do smaku. Do garnka wlewamy 1 litr wody. Należy ją zagotować i rozpuścić w niej kostkę warzywną. Filety z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą pieprzem oraz bazylią. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Tak przygotowaną wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy do niego również czosnek przeciśnięty przez praskę. Wkładamy także mięso i gotujemy je do miękkości. Aby danie uzyskało pełnię swojego smaku, doprawiamy je dodatkowo drobno posiekaną pietruszką i koperkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakuje jednak z gotowaną kaszą i w towarzystwie warzywnej surówki. Smacznego!