Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta na proszku do pieczenia. Bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową, kandyzowane owoce) warto przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Domowy keks pysznie smakuje z filiżanką kawy i porcją wiśniowych konfitur.
Zobacz inne pomysły na świąteczne ciasta >>
Margarynę zmiksuj z cukrem.
Kolejno dodawaj żółtka jajek i miksuj, aż masa będzie gładka i puszysta, a następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Dodaj bakalie oprószone mąką i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wyłóż ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto, piecz przez 55-60 minut.
Marcelina