Seler naciowy to warzywo, które świetnie smakuje zarówno po obróbce cieplnej, ale także w stanie surowym. Często zajadamy się nim w formie zdrowej przekąski. Okazuje się jednak, że jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa jest zupa krem z selera naciowego. Jest to unikalny i sprawdzony przepis na rozgrzewający posiłek o wyjątkowym aromacie i smaku, którym możemy się zajadać w chłodne, zimowe wieczory. Oczywiście nie jest to jedyna możliwość. Możemy to danie przygotować o każdej porze roku i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Choć teoretycznie seler naciowy jest warzywem sezonowym, to jednak w praktyce jest on dostępny w sklepach przez cały rok. Nie musimy więc rezygnować z przepisu na zupę krem z selera naciowego i możemy się nią raczyć dokładnie wtedy, kiedy mamy na to ochotę.
Najlepsza zupa krem z selera naciowego - prosty i sprawdzony przepis
Najlepsza zupa krem z selera naciowego? Nic prostszego! Istnieje prosty i sprawdzony przepis, który pozwoli nam ją przygotować w jedynie kilka minut. Co więcej, większość potrzebnych składników również znajdziemy bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Potrzebny nam będzie oczywiście seler naciowy, smakowity boczek, a także bulion drobiowy oraz aromatyczne przyprawy. Przyda się również gęsta śmietana, która sprawi, że zupa będzie bardziej soczysta. Po ugotowaniu, wystarczy zmiksować ją na gładką masę. Całość zagęszczamy kremową śmietanką - pamiętając przy tym, że. ma się ona rozgrzać, aczkolwiek nie może się zagotować. Posypujemy zupę także podsmażonym boczkiem. Na sam koniec, możemy dodać także suszony tymianek, by nadać jej wyjątkowego aromatu.
Zupa krem z selera naciowego - z czym można ją podawać?
Zupa krem z selera naciowego jest daniem sycącym i wyjątkowo rozgrzewającym. Oryginalny przepis zakłada dodanie do niej smażonego boczku, aczkolwiek jeśli zależy nam na wersji wegetariańskiej, to możemy go pominąć. Najlepsza zupa krem z selera naciowego wybornie smakuje z dodatkiem różnorodnych, świeżych ziół. Można wykorzystać wspomniany wcześniej tymianek, ale także udekorować wierzch zupy-krem świeżymi gałązkami rozmarynu czy suszonym oregano. Jeśli zaś chcemy, by zupa krem z selera naciowego była jeszcze bardziej pożywna, wówczas możemy ją zaserwować w towarzystwie chrupiących, grzanek czosnkowych. Będzie to idealne połączenie smaków, które się wzajemnie uzupełniają. Z pewnością takie zestawienie będzie ucztą dla podniebienia.
Zastanawiam