Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szpinak z patelni dla niejednego dorosłego jest zmorą z dzieciństwa. Istnieją jednak sposoby, aby zasmakował nawet tym osobom. Odpowiednie przyprawy i dodatki potrafią wydobyć ze świeżego szpinaku na patelni pełnię smaku. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżego szpinaku. Ten w niezamrożonych liściach nie przybierze formy papki, a bardziej sałatki. Trudniej też go rozgotować. Sama roślina jest bogata w witaminy A, E, B6, C, K, żelazo, potas, magnez i (co ważne dla kobiet ciężarnych) kwas foliowy. Zawiera przeciwutleniacze - elementy spowalniające starzenie i rozwój nowotworów. Cenną informacją dla osób dbających o zdrowie jest fakt, że szpinak po obróbce cieplnej nie traci wiele z zawartych w nim makro i mikroelementów. Szpinak z czosnkiem doceniają osoby liczące kalorie - sam zawiera ich niewiele, a dodatkowo przyspiesza metabolizm i katalizuje wydzielanie hormonów sytości.
Sposoby podana szpinaku z patelni
W każdym domu na świecie przyrządza się szpinak inaczej. Świetnie smakuje już przed ugotowaniem bądź usmażeniem, jako dodatek do surówek, koktajli warzywnych, a nawet pizzy. Dodaje się go nawet do ciast, np. leśnego mchu. Przygotowany zgodnie z naszym przepisem szpinak z patelni może być podany jako dopełnienie obiadu, zamiast innych warzyw. To nie wszystko. Można użyć go jako farszu do pierogów, naleśników i roladek drobiowych. Doskonale smakuje jako nadzienie ciasta francuskiego i omletów. Podawany z makaronem dobrze zastępuje pesto. To uniwersalne, szybkie w przygotowaniu danie może być też samodzielnym posiłkiem.
Jak przygotować szpinak?
W przygotowaniu szpinaku ważne są przyprawy. Nasz przepis opisuje prostą wersję, którą można rozszerzać za pomocą ulubionych dodatków. Świeże liście doskonale komponują się z pieprzem, czosnkiem, solą, cebulą i gałką muszkatołową. Szpinak przyrządzany na maśle - z pieprzem, cebulą, chilli, kurkumą, solą, i czosnkiem. Smakosze uwielbiają dodawać do niego ser feta. Większość wymienionych przypraw i sam szpinak tracą swoje walory smakowe i gorzknieją, jeśli są przypalone, należy bardzo uważać, aby nie zrumienić ich zbyt mocno.
Świeży szpinak - przepis
Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Przygotowanie jest bardzo proste. Po otworzeniu szpinak należy przejrzeć i odrzucić suche listki. Pozostałe płucze się w zimnej wodzie do czystości. Tak przygotowane liście należy ułożyć razem z masłem na patelni. Kiedy liście zaczną więdnąć można dodać przyprawy - w naszym przepisie są to czosnek i czosnek niedźwiedzi. Po 10 minutach na patelni danie jest gotowe i może zostać podane.
Szpinak świeży przebieramy i płuczemy.
Przekładamy szpinak na patelnię.
Dodajemy masło, podduszamy i doprawiamy czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim - dusimy 10 minut.
Podajemy na ciepło jako dodatek.