Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjny polski bigos to przysmak, który przy odrobinie fantazji można przygotować na wiele sposobów. Dziś polecamy więc przepis na bigos cygański. Co jest w nim takiego wyjątkowego? To, że przyrządzamy go bez kapusty… Bazą naszego bigosu cygańskiego jest mięso, konserwowa papryka i ogórki oraz świeże pieczarki. Takie połączenie wzbogacone dodatkowo aromatycznymi przyprawami i klasyczną cebulę pozwoli wydobyć dodatkowe walory smakowe z naszej potrawy. Zapewniamy, że bigos cygański wart jest spróbowania :)
Zawartość opakowania POMYSŁ NA ... wymieszaj w 125 ml (około 0,5 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
Rozpuść kosteczki rosołowe w 1 l wrzącej wody.
Uzyskaną masę wymieszaj z mięsem mielonym. Z mięsa formuj malutkie kuleczki.
Wrzucaj kuleczki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.
Pieczarki obierz i pokrój w talarki, obgotuj je w wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w talarki, zeszklij na oleju.
Pokrój paprykę i ogórki. Dodaj je do cebuli i chwilę podsmażaj.
Dodaj podsmażone warzywa do gotującego się mięsa. Odcedź pieczarki i także dodaj do mięsa.
Gotuj na małym ogniu, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Dopraw do smaku pieprzem, chilli, zielem angielskim i majerankiem.
Podawaj z chlebem.
Kuba