Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
A dla miłośników nietypowego smaku rodem z Azji, kilka przepisów na zupy doprawiane sosem sojowym:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.
Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).
Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.
Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.
Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.