Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na wycieczkę kulinarną do Azji? Dzięki naszemu pysznemu kurczakowi w mleku kokosowym z pastą curry i trawą cytrynową znajdziesz się tam w mgnieniu oka. Podaruj sobie orientalne wakacje na talerzu — pełne różnorodnych smaków i apetycznych aromatów! Kurczak po tajsku niejedno ma imię! Tajska kuchnia jest niezwykle bogata i różnorodna. Kurczak natomiast, to popularny w Tajlandii składnik wielu dań. Najpopularniejszy jest jednak ten podawany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie mleka kokosowego i pasty curry. Tak przygotowany kurczak jest wilgotny i delikatny, a sos aksamitny i wielowymiarowy. Sos curry, jak na azjatycką kuchnię przystało, jest dość pikantny. Jego poziom ostrości możesz jednak dostosować do swoich własnych upodobań, zmniejszając lub zwiększając ilość dodanej czerwonej pasty curry.
Kurczak w kokosie z pastą curry sprawdzi się na co dzień i nie tylko. Pierś z kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić w tym przepisie mięsem z udka kurczaka pozbawionym kości i skór, lub piersią z indyka. Do sosu możesz też dodać więcej warzyw, na przykład kukurydzę z puszki. Kurczak z mleczkiem kokosowym i warzywami to sycący posiłek, który sprawdzi się o każdej porze roku. To doskonały pomysł na romantyczną kolację czy imprezę ze znajomymi!
Kurczaka curry najlepiej podać z ryżem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go z ulubionym pieczywem, na przykład indyjskim chlebkiem naan lub makaronem ryżowym. Aby danie prezentowało się jeszcze atrakcyjniej, możesz podać je w towarzystwie świeżej kolendry i drobno posiekanej papryczki chilli. Dzięki temu posiłek będzie zachęcał jeszcze bardziej intensywnym aromatem i apetycznym wyglądem. Sprawdź nasz przepis na kurczaka curry z mlekiem kokosowym i wybierz się na kulinarną podróż do Tajlandii!
Oczyść i umyj dymkę i pokrój w krążki. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnętrzne, pokrój w paski.
Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój trawę cytrynową na środek i rozgnieć ją płaską stroną noża.
Filety z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Rozgrzej olej słonecznikowy z pastą curry na patelni i usmaż na nim filet z piersi kurczaka. Dodaj curry, imbir i podsmaż. Następnie dodaj paprykę i dymkę.
Wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu z trawą cytrynową przez 4 minuty. Usuń trawę cytrynową przed podaniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do dania doskonale pasuje ryż.