Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spaghetti aglio e olio wywodzi się z Napolu. To jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej, które ma swoich zwolenników na całym świecie. Teraz i Ty możesz zrobić je w swojej kuchni i zacząć wyprawę po klasycznych, włoskich smakach bez wychodzenia z domu. Masz chęć zrobić to danie? Sprawdź nasz przepis. Będzie pysznie – nie będziesz żałować.
Klasyczny przepis na spaghetti aglio e olio to pochwała prostoty i docenienie jakości prostych, niedrogich i łatwo dostępnych składników. Żeby je przygotować wystarczy mieć pod ręką kilka produktów – makaron, oliwę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę tartego sera. Dla podkręcenia smaku my dodaliśmy jeszcze troszkę ostrej papryczki, ale jeśli wolisz łagodne w smaku dania – możesz z niej zrezygnować. Wtedy też będzie pysznie!
Jeśli szukasz prostego przepisu, którego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, spaghetti aglio e olio to coś dla Ciebie! Makaron w takim wydaniu polubią wszyscy fani dobrej, nie tylko włoskiej kuchni. Przekonaj się, jak smakuje to danie i ugotuj je razem z nami.
Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili również posiekaj. Jeżeli nie chcesz, aby danie było zbyt ostre, możesz usunąć z papryczki nasiona, zanim ją pokroisz – dzięki temu będzie łagodniejsza.
Natkę pietruszki posiekaj.
Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale jeszcze nie zdąży się zarumienić, dodaj papryczkę chili i smaż całość przez chwilę.
Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodę wrzuć na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie.
Spaghetti podawaj z natką pietruszki, posypane serem.
Tomeks
Ten przepis tutaj to jest aglio, olio e peperoncino.