Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem, to poniekąd ryżowa odmiana lasagne. Potrawa jest niezwykle sycąca i smaczna, w dodatku wspaniale pachnie, czym skutecznie kusi do spróbowania. Każdy kęs to moment uniesienia, który musi trwać jak najdłużej. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, podkreśli wyjątkowość tego dania. Ryż z warzywami zapiekany w piekarniku jest potrawą cenioną przez wegetarian. Zapewnia solidną porcję witamin i rozgrzewa w zimny jesienny lub zimowy dzień. Jeśli lubisz zapiekanki makaronowe albo z ziemniaków, zapiekany ryż z warzywami będzie ciekawym urozmaiceniem, zwłaszcza że danie można łatwo przygotować i nie wymaga używania trudno dostępnych produktów.
Można traktować danie także jako potrawę przygotowaną z resztek. Gdy masz nadmiar papryki i pieczarek, trudno o lepszą propozycję na wykorzystanie tych składników. Ryż zapiekany z warzywami i serem sprawdzi się również jako danie do pracy. Po odgrzaniu będzie równie smaczne jak na świeżo w dniu przygotowania. Użycie trzech kolorów papryki sprawia, że potrawa nie tylko jest smaczna, ale przy tym także wyjątkowo barwna. Nie ma jednak obowiązku sięgania po wszystkie rodzaje papryk. Sama czerwona lub zielona także będzie dobra. Można również pokusić się o kreatywne modyfikacje, dodając do zapiekanki także upieczony brokuł lub kalafior albo świeżą cukinię.
Pokrojone składniki zanim trafią do brytfanny lub innego żaroodpornego naczynia są najpierw smażone na patelni, a ryż wcześniej ugotowany, Dzięki temu samo pieczenie zajmuje niewiele czasu - wystarczająco długo, żeby roztopiło się masło oraz ser.
Inne polecane przepisy:
Kuleczki ryżowe z serem, sosem i surówką
Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY
Ryż z pieczarkami i tuńczykiem
Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami