Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odrobina egzotyki! Czy gotowaliście już kiedyś zupę…afrykańską? Kremowa, z dodatkiem domowego masła orzechowego, na które przepis znajdziecie tutaj. Danie przygotujecie w niespełna godzinę. Warzywa wystarczy obrać, pokroić i wrzucić do garnka, a potem zupa afrykańska w zasadzie gotuje się sama! Choć bez mięsa czy śmietany, wyjątkowo syci. Zupa afrykańska najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dla miłośników batatów mamy też inne pyszne przepisy:
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w cienkie paski.
Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Dosypać cynamon, ostrą paprykę. Chwilę podsmażyć.
W międzyczasie umyć i obrać marchewki, ziemniaki i batata. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Dorzucić do zeszklonych warzyw, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Warzywa w garnku zalać wodą – tak aby całkowicie je przykryć. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania do zupy afrykańskiej dodać puszkę pomidorów, sok z limonki/cytryny, czerwoną soczewicę oraz masło orzechowe – wymieszać i zagotować.
Zupę afrykańską podawać udekorowaną orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki.