Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.
Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.
W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.