Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Będzie słodko, pomarańczowo i … wegańsko! Odkąd odkryłam przepis na wegańską śmietanę, dodaję ją do zup niemalże tak samo często jak zwykłą. Jest z nią nieco więcej roboty, to fakt, ale kiedy tą samą zupę mogę podać całemu gronu moich przyjaciół, odrobina wysiłku szybko zostaje zrekompensowana. Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką to także kolejna zupa do wpisania na listę menu dla najmłodszych.
Zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Warzywa wystarczy pokroić i wrzucić do garnka. Potem, wszystko dzieje się niemalże samo :)Na zakończenie zupę blendujemy i dekorujemy fantazyjnie śmietaną. Intensywny aromat czarnuszki dodaje zupie niepowtarzalnego smaku.
Poznaj inne wegańskie przepisy!
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Wegański krem z pieczarek
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Z papryczki usunąć pesteczki i również drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
W trakcie szklenia dodać kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon. Wymieszać.
W międzyczasie, marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Bataty obrać, pokroić w kostkę.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Chwilkę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. 9. Całość gotować przez ok. 20-30 minut – do momentu aż marchewki zaczną mięknąć.
Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone bataty. Gotować przez kolejne 10 minut.
Następnie dolać sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżkę czarnuszki.
Zupę zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewać wegańską śmietanę – powoli, aby zupa się nie zważyła.
Zupę podawać udekorowaną śmietaną, posypaną czarnuszką.