Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Istnieje wiele przepisów na przeróżne kotlety i tak naprawdę moglibyśmy każdego dnia jeść zupełnie inne. W różnych książkach kucharskich znajdziemy przepisy dostosowane zarówno do osób, które jedzą mięso, jak i do wegetarian, a nawet wegan. Dzięki temu możemy przygotować smaczny obiad dla całej rodziny i przyjaciół, nawet jeśli każdy z nas preferuje inne smaki. Kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na smaczny i lekki obiad. Zasmakuje nie tylko tym, którzy preferują kuchnię wegetariańską, ale także pozostałym domownikom i gościom! Możesz je z powodzeniem serwować zamiast mięsa – gwarantujemy, że obiad nie straci na walorach smakowych. A co do kotlecików ziemniaczanych? Sałatka ze świeżych warzyw będzie pasować idealnie!
Co na obiad? Kotlety z ziemniaków!
Kotleciki z gotowanych ziemniaków to świetna propozycja dla osób, którym znudziły się już tradycyjne kotlety mielone i szukają urozmaiceń w kuchni. Kotlety z ziemniaków sprawdzą się także wtedy, gdy ugotujemy zbyt dużo ziemniaków i nie wiemy, co z nich zrobić. By nie jeść każdego dnia tego samego nudnego dania, warto zrobić z nich pyszne i lekkie kotleciki. Polubią je dzieci i dorośli. Z pewnością przypadną do gustu osobom na diecie wegetariańskiej. Kotleciki z ziemniaków nie są jednak odpowiednie dla wegan, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy jaj oraz masła.
Jak przygotować kotleciki z gotowanych ziemniaków? To proste!
By przygotować kotlety z gotowanych ziemniaków potrzebujemy ugotowane wcześniej ziemniaki (mogą być te, które zostały z poprzedniego obiadu!), cebulę, paprykę i szczypiorek, a także mąkę, jaja, masło, bułkę tartą i przyprawy. Podsmażamy na patelni cebulkę z papryką pokrojoną w kostkę. Następnie ugniatamy ziemniaki i dodajemy do nich wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy. W niedługim czasie (szczególnie, jeśli ziemniaki mieliśmy ugotowane wcześniej) możemy przyrządzić pyszny obiad, którym nie pogardzą nawet dzieci. Przepis na kotleciki ziemniaczane jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. To może być świetna okazja, by przyrządzić posiłek razem z dziećmi. Jak wiadomo, gotowanie we wspólnym gronie zacieśnia więzi i sprawia, że obiad smakuje jeszcze lepiej. Nie wierzysz? Sprawdź sam i przygotuj przepyszne ziemniaczane kotleciki. Gwarantujemy, że znikną ze stołu jeszcze szybciej, niż je przygotowywałeś. Smacznego!
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, cebulę z papryką, posiekany szczypiorek, mąki, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z masy ziemniaczanej formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki z ziemniaków podawać z sosem i surówką.