Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rosół i potrawka z kurczaka na drugie danie – kto z nas nie pamięta tego niedzielnego obiadu z rodzinnego domu? Łagodne mięso z kurczaka podkreśla słodka marchewka, a Bulion drobiowy WINIARY dodaje całości niezwykłego aromatu. W naszym przepisie znalazło się również miejsce dla świeżo posiekanej natki pietruszki i soku z cytryny.
Potrawkę z kurczaka z marchewką i ryżem z powodzeniem wykorzystasz nie tylko w formie niedzielnego obiadu. Sprawdzi się także w środku tygodnia, a i z powodzeniem możesz stworzyć z niego podwójną porcję na kolejny dzień. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa z kurczaka. Mogą być też kawałki kurczaka lub indyka z rosołu. Umieść je w dużym garnku, dolej wodę i dodaj bulion ze słoika. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj całą marchewkę (obraną).
Gotuj wywar, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po około 30-40 minutach wyjmij kurczaka i marchewkę. Na patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Zasmażkę dokładniej wymieszaj i rozprowadź w wywarze. Pamiętaj, żeby mieszać cały czas tak, żeby nie powstały grudki. Ugotowaną marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel na małe kawałki.
Do sosu dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Podgrzewaj potrawkę jeszcze przez około 5 minut, a na koniec dodaj sok z cytryny. Podawaj z gotowanym białym ryżem i zieloną pietruszką.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mięso umyj i osusz a następnie umieść w dużym garnku.
Dodaj wodę oraz bulion ze słoika. Całość zagotuj a następnie dodaj obraną marchewkę w całości.
Potrawkę gotuj aż mięso będzie odchodziło od kości – ok 30-40 min. Po tym czasie wyciągnij kurczaka oraz marchewkę.
Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Dokładnie wymieszaj, a następnie zasmażkę rozprowadź w płynie cały czas mieszając aby nie było grudek.
Marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel rękoma na mniejsze kawałki. Do zagęszczonej potrawki dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5 min. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Gotową potrawkę podawaj z ugotowanym białym ryżem posypaną siekaną pietruszką.
MS87