Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż zmielić (najlepiej w mikserze) na mączkę ryżową. Mączkę wsypać do wysokiego naczynia.
Mleko zmieszać ze śmietaną (można też użyć tylko mleka lub tylko śmietany). Dodać do mączki ryżowej.
Przygotować bulion warzywny (może być z kostki - rozmieszanej w 500 ml wody) i wlać do naczynia. Następnie wsypać przyprawy.
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Zmiksowaną zupę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W trakcie gotowania dodać łyżeczkę masla. Gotować aż mączka ryżowa nie będzie wyczuwalna. około 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami zrumienionymi na maśle lub białym pieczywem.