Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na szybkie i sprawdzone danie? Masz ochotę na tradycyjne danie w nowej odsłonie? Klopsiki pieczone to ciekawy sposób na klasyczne kulki mięsne, zwykle gotowane, duszone lub smażone. Aromatyczny sos i odrobina sera dodadzą im wyjątkowego charakteru! Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, klopsy pieczone z mięsa mielonego sprawdzą się wyśmienicie, gdyż można je przygotować całkiem szybko, nie wymagają wielu składników, a także dają ogromne pole do popisu inwencji twórczej. Podstawowy przepis na klopsy pieczone będzie składał się z mięsnych kulek, sosu bolognese, odrobiny sera i natki pietruszki. To wystarczy, żeby wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny!
Pieczone pulpety - sposób przygotowania
Klopsiki pieczone nie wymagają długiego przygotowania, przede wszystkim poświęcimy im chwilę cierpliwości w czasie pieczenia. Jak je przygotować? Podsmażamy cebulę i czekamy aż przestygnie. Mieszamy mięso z cebulą, jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kulki i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sos bolognese i posypujemy całość startym żółtym serem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Dobrze jest wykorzystać czas pieczenia pulpetów na przygotowanie pasujących do nich dodatków.
Klopsiki pieczone - jak podawać?
Jak podać pulpety pieczone? Ich atutem są nieograniczone niemal możliwości komponowania z dodatkami i tworzenia nowych wariacji smakowych. Chcesz dodać nieco lekkości całemu daniu? Pulpety pieczone z warzywami będą idealnym pomysłem. Nic nie stopi też na przeszkodzie, by ominąć ser i przygotować klasyczne pulpety, które można dodać później do spaghetti z sosem. Jeśli chcemy przygotować tradycyjny niedzielny obiad, to do podanego przepisu przygotujmy dodatki w postaci opiekanych ziemniaków, gotowanych i tłuczonych ziemniaków, kaszy, makaronu lub nawet ryżu. Całość dopełni świeża surówka z kapusty pekińskiej lub klasyczna mizeria.
Dlaczego warto przygotować pieczone pulpety?
Pieczone pulpety są na tyle uniwersalne, że można przygotować większą porcję i odgrzać je kolejnego dnia - jest to danie nie tylko na tradycyjny rodzinny obiad. Nie stracą przy tym nic ze smaku, a wręcz jeszcze bardziej wchłoną otaczający je sos. Przygotuj to danie, jeśli chcesz szybko, łatwo i niewielkim kosztem przygotować ciekawą odmianę standardowych pulpetów. Są pożywne, pasują do każdego dodatku i smakują całej rodzinie, więc twórz kolejne wariacje na podstawie naszego bazowego przepisu!
Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformować małe kulki i umieścić na naczyniu do pieczenia.
Dodaj Sos bolognese Winiary.
Posyp tartym serem i zapiekaj w 180 st. C przez 45 minut.
Podawaj z natką pietruszki na wierzchu.
Teresa
Często tak robię
Wychodzą smaczniejsze klopsiki