Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gruzińskie porzekadło głosi, że im więcej fałd w chinkali, tym bardziej zręczna jest gospodyni. Teoretycznie w tradycyjnym pierożku powinno być 19 fałd. Smak jednak nie zależy od fałd. Najważniejsze jest ciasto cienkie, które jednak potrafi utrzymać farsz. Chinkali to narodowa potrawa Gruzji, którą gruzini jedzą rękami i popijają aromatycznym rosołem. Chinkali, podobnie jak chaczapuri, są dumą i znakiem rozpoznawczym Gruzji. Trudno wyobrazić sobie kuchnię gruzińską bez tego produktu mącznego. Każdy, kto uważa, że chinkali to to samo co pierogi, jest w głębokim błędzie. Dania te to dwie różne potrawy, które przygotowywane są w oparciu o starodawne receptury. Przepis na chinkali ma swoje tajemnice, dlatego nie każda gospodyni domowa z Gruzji decyduje się ugotować je dla swojej rodziny.
Historia chinkale
Chinkali gruzińskie, podobnie jak wiele tradycyjnych potraw, ma swoją historię. Legenda głosi, że potrawa powstała w Gruzji podczas wojny z Persami. Wielu rannych żołnierzy nie mogło jeść z powodu różnych urazów, w wyniku czego nie mogli w pełni odzyskać sił, dlatego gospodynie postanowiły wymyślić nowe danie. Stały się nimi chinkali, które zostały przygotowane z pożywnej jagnięciny, cebuli i czosnku oraz mąki. Szczególne znaczenie w potrawie miał rosół, który miał właściwości uzdrawiające. Podobnie, jak cebula z czosnkiem, które działają antyseptycznie. Aby przygotować chinkali, gospodynie siekały jagnięcinę, która pasła się w górach, na małe kawałki, mieszały z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowały wszystko w wielkim rondlu nad otwartym ogniem. Przepis na chinkali od tamtych czasów praktycznie się nie zmienił, dlatego najsmaczniejsze pierogi serwowane są farszem z siekanego mięsa jagnięcego.
Chinakali z mięsem - szybki przepis
Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Składniki takie jak mąka, gorąca woda i jajko zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Po zagnieceniu należy odstawić je na około 15 minut pod przykryciem. W tym czasie cebulę, która jest składnikiem farszu, kroimy w drobna kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju do czasu, aż zrobi się rumiana i miękka. Do głębokiej miski wrzucamy zmielone lub drobno posiekane mięso. Następnie dodajemy ze słoiczka bulion WINIARY i wodę, przyprawiamy do smaku papryką, zmielonym kminkiem oraz pieprzem i solą. Dodajemy wystudzoną i przesmażoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy cienkie, okrągłe placki wielkości 15-20 cm. Na środku każdego placka układamy łyżkę stołową farszu. Brzegi ciasta składamy w stożek z fałdami i dobrze sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe!
Składniki ciasta (mąka, jajko, gorąca woda) umieść w misce i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aby odpoczęło.
Cebulę do farszu pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż zrobi się miękka i rumiana. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wrzuć mięso. Dodaj bulion ze słoiczka Winiary oraz wodę. Dopraw papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj przesmażoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
Z ciasta odkrój 1 cześć i rozwałkuj na cienki placek z którego przy pomocy średniej miski wycinaj okręgi o średnicy ok 15-20 cm.
Na każdym placku ułóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta sklej do środka tak aby powstał pofałdowany stożek. Nadmiar ciasta możesz urwać lub pozostawić do łatwiejszego jedzenia pierogów. Bardzo ważne jest aby ciasto było dobrze sklejone. Dzięki temu pierogi podczas gotowanie nie popękają.
demo comment