Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czosnek to jedna z tych przypraw, które potrafią poprawić smak praktycznie każdego dania. Doskonale sprawdza się on w roli dodatku do warzyw, mięs, a nawet pieczywa. Domowy sos lub dip czosnkowy smakuje świetnie zarówno na pizzy, jak i z samymi warzywami. Kluczowe jest jednak przygotowanie go według sprawdzonej receptury - z zachowaniem właściwych proporcji składników bazowych. Sos czosnkowy na majonezie jest gęsty i kremowy, nie spływa więc z kawałków warzyw, kiedy zanurzamy je w dipie. Natomiast za sprawą niewielkiej ilości musztardy i ketchupu jego smak podkreśla potrawy, zamiast dominować, dzięki czemu dip czosnkowy staje się jeszcze bardziej uniwersalny.
Z czego robi się domowy dip czosnkowy?
Część osób przygotowuje dip czosnkowy w domu na bazie samego majonezu. W taki wydaniu dodatek ten jest bardzo gęsty, ale niekoniecznie sprawdzi się na diecie. Z kolei sos przygotowany na samym jogurcie naturalnym będzie zbyt kwaśny i zbyt rzadki, aby nadawał się do moczenia w nim kawałków surowych warzyw. Nasz przepis na dip czosnkowy przedstawia idealną proporcję czterech składników bazowych dobrego sosu. Należy do nich jogurt naturalny, gęsty i aksamitny Majonez Dekoracyjny WINIARY, ketchup łagodny WINIARY i musztarda. Kolejność składników nie jest tutaj przypadkowa, ponieważ sos bazuje głównie na delikatnym jogurcie. Charakter i właściwą konsystencję nadają mu natomiast pozostałe składniki. Tak naprawdę, domowy dip czosnkowy można przygotować już z tych czterech produktów i rozgniecionych lub startych na tarce ząbków czosnku. Nawet bez innych przypraw będzie to aromatyczny i wyrazisty dodatek do wielu dań i przekąsek, w tym między innymi do wszystkich rodzajów warzyw.
Czym doprawić sos czosnkowy na majonezie?
Jeśli przygotujesz dip czosnkowy do warzyw na podstawie naszego przepisu, uzyskasz dodatek o idealnej konsystencji i o dobrze zbilansowanym smaku. Możesz jednak doprawić swój sos tak, aby lepiej odpowiadał Twoim preferencjom i przyszłym zastosowaniom. Wiele zależy tutaj od tego, z czym chcesz go podawać. Sos czosnkowy na majonezie do pizzy smakuje idealnie z ziołami prowansalskimi, takimi jak bazylia i oregano. Natomiast sos z czosnkiem do pieczonych ziemniaków najlepiej uzupełni rozmaryn, tymianek i majeranek. Najbardziej uniwersalny będzie dip czosnkowy doprawiony do smaku solą (również czosnkową) i pieprzem. Możesz jednak eksperymentować z dodatkiem ziół, które lubisz i które według Ciebie pasują zarówno do smaku czosnku, jak i do smaku potrawy, którą zamierzasz takim sosem uzupełnić.
Jogurt wlej do schłodzonej salaterki.
Czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub wyciśnij i dodaj do jogurtu, posyp szczyptą soli czosnkowej.
Dodaj majonez, ketchup, musztardę, dokładnie i długo mieszaj, by całość osiągnęła jednolitą konsystencję.
Na końcu dodaj do smaku suszone oregano i bazylię - co nie jest konieczne.
Wstaw na 20 minut do lodówki lub podawaj w temperaturze pokojowej.