Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraczki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wywaru, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw ok 15 minut.
Na patelni delikatnie rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak (można go wcześniej posiekać), chwilę dusimy, aż listki zmiękną. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę dusimy.
Podduszony na maśle szpinak dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy. Doprawiamy solą, przełamujemy smak szczyptą cukru i octem winnym.
Zupę podajemy posypaną świeżo posiekaną zieleniną. Można też zabielić zupę śmietaną.