Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soczewicę namoczyć, ok. godziny przed rozpoczęciem gotowania.
Marchewki, pietruszki, cebulę oraz czosnek obrać.
Marchewki, pietruszki, kawałek selera, jedną cebulę oraz ząbek czosnku włożyć do garnka. Dodać gałązkę rozmarynu, zalać litrem wody i nastawić bulion.
W międzyczasie cebulę oraz pozostałe dwa ząbki czosnku drobno posiekać.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, liście poszarpać na drobniejsze części.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Dodać soczewicę oraz przyprawy: curry, kumin, paprykę oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.
Do warzyw dodać pokrojoną cukinie oraz jarmuż. Całość lekko podsmażyć.
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonych warzyw.
Warzywa zalać przygotowanym bulionem. Gotować przez ok. 15-20 minut – aż soczewica zmięknie.
Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tatiana