Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zazwyczaj piecze się ciasta z jajek. To ważny składnik odpowiadający za właściwą strukturę masy, spójność i odpowiednią wilgotność. Jaja odpowiadają też za emulgację, czyli pomagają w łączeniu tłuszczów z wodą, tworząc jednolitą emulsję. Nie oznacza to jednak, że bez jajek ciasto nie wyjdzie. Znane są dobre receptury bez jaj, które warto wypróbować. Najprostsze ciasto bez jajek można zrobić, nawet nie mając dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków.
Przepis na smaczne ciasto bez jajek pozwala na delektowanie się pysznym deserem, nawet kiedy masz alergię na jajka. Recepturę na ciasto bez jajek docenią również weganie, którzy nie spożywają żadnych produktów odzwierzęcych (mleko w przepisie możesz zamienić na napój roślinny). Nasza propozycja sprawdzi się też, gdy będziesz potrzebować ciasta bez jajek i masła!
W przepisie znajdziesz tylko podstawowe produkty, takie jak mąka, cukier czy proszek do pieczenia. Pewnie masz je na co dzień w domu. Dlatego nie trzeba będzie iść specjalnie po zakupy, gdy najdzie Cię ochota na przygotowanie takiego wypieku. Bez trudu przyrządzisz ciasto tego typu, gdy sklepy są zamknięte i trzeba bazować na tym, co jest pod ręką. Ciasto bez białek i bez żółtek to naprawdę nic skomplikowanego.
Pomimo niewielu składników ciasto nadal wychodzi puszyste i pachnące aromatycznym kakao. Warto spróbować tego zamiennika dla tradycyjnego ciasta czekoladowego również ze względu na prostotę przygotowania.
Jak stworzyć puszyste ciasto bez jajek?
Po pierwsze - należy połączyć ze sobą suche składniki, tj.: półtorej szklanki mąki, szklankę cukru, jedną łyżeczkę sody oczyszczonej oraz jedną łyżkę kakao. Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszaj. Kiedy są one już równomiernie połączone, wlej do nich olej rzepakowy, łyżkę octu oraz nieco aromatu waniliowego. Następnie dodaj szklankę mleka i tak przygotowaną masę mieszaj aż do połączenia wszystkich składników. Przygotowanie masy na ciasto czekoladowe bez jajek nie powinno więc zająć więcej niż 10 minut.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy. Pamiętaj, aby wcześniej wysmarować formę tłuszczem, np. olejem kokosowym. Ciasto należy piec od 45 do 50 minut w 175 stopniach. Możesz sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, za pomocą długiego patyczka. Smacznego!
Dla kogo ciasto bez jajek WINIARY?
Omawiana receptura sprawdzi się niemal dla każdego - nawet jeśli na co dzień masz ograniczony wybór słodkich przekąsek ze względu na alergie żywieniowe. Po recepturę na proste ciasto bez jajek możesz sięgnąć, gdy trzeba przynieść wypiek do szkoły, na kiermasz, piknik albo charytatywną zbiórkę. Pyszne ciasto bez jajek nadaje się do podania na kolację, na podwieczorek albo jako poczęstunek dla gości. Podsumowując, ciasto bez jajek, szybkie i smaczne, stanowi wszechstronny deser, który na długo zapada w pamięć wszystkich, którzy go spróbują. To szybki i prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Efekty są zaś niewątpliwie bardzo smaczne!
Żeby przygotować czekoladowe ciasto bez jajek do miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól oraz kakao - całość mieszaj aż do połączenia.
Następnie wlej olej, mleko i mieszaj wszystko aż do połączenia.
Piecz 45-50 min w 175 stopniach. Szybkie ciasto czekoladowe bez jajek jest gotowe.