Przepadasz za słodkimi winogronami i masz ochotę przygotować z nich coś na śniadanie? Zrób własne muesli z płatków owsianych, otrąb pszennych, siemienia lnianego, wybranych suszonych owoców i połówek winogron. Zawartość miseczki zalej letnim mlekiem lub jogurtem. Możesz także przyrządzić lekką owsiankę z dodatkiem nasion chia i owoców lub, jeśli nie masz czasu na dłuższe przygotowanie, podać chrupiące tosty z niezwykle aromatycznym dżemem winogronowym.
Winogrona doskonale współgrają z niektórymi mięsami, dlatego często są łączone z drobiem lub delikatnymi częściami wieprzowiny. Pokrojone w paski lub kostkę mięso po krótkim obsmażeniu na wysokim płomieniu miesza się z połówkami słodkich owoców, dzięki czemu danie zyskuje na soczystości i głębszym smaku. Przykładem takiego dania są soczyste polędwiczki z winogronami zatopione w łagodnym sosie i podane z zasmażaną kapustą oraz mięciutkimi zacierkami. Białe i czerwone winogrona można także upiec w całości wraz z kawałkami podudzi drobiowych, małych ziemniaczków, czosnku i cebuli. W wysokiej temperaturze owoce puszczą słodkie soki, które doskonale nawilżą mięso i wraz z resztą przypraw stworzą niesamowity sos.
Duże, dojrzałe winogrona bez pestek doskonale łączą się także z wyrazistymi w smaku podrobami. Delikatna wątróbka z kurczaka czy indyka podsmażona na maśle z połówkami owoców i klasycznymi przyprawami najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub młodych, gotowanych warzyw, np. ziemniaczków, marchewek czy różyczek brokułu.
Umyte, pozbawione pestek i przekrojone na pół białe lub ciemne winogrona są doskonałym dodatkiem do obiadów na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnym pomysłem na szybki i sycący posiłek są naleśniki z budyniem i winogronami, które dzięki puszystemu nadzieniu dosłownie rozpływają się w ustach. W środku delikatnych trójkątów z ciasta ukryta jest jeszcze jedna pyszna niespodzianka – połówki chrupiących winogron, nadających smak całej potrawie. Decydując się na ten wyśmienity obiad, warto przygotować więcej naleśników, bo są wyjątkowo pyszne i każdy domownik na pewno poprosi o dokładkę. W ten sam sposób można podać również placuszki kukurydziane, twarożkowe czy puszyste amerykańskie pancakes.
Winogrona nie tylko pasują do egzotycznych sałatek owocowych. Ich słodki smak bardzo dobrze współgra z wytrawnymi serami pleśniowymi, pikantną rukolą, słoną fetą, dojrzałymi pomidorami czy kawałkami pieczonego mięsa. Na szybki lunch w pracy czy rodzinny obiad w kilka chwil przygotujesz wyśmienitą sałatkę z kurczakiem i winogronami, w której oprócz kapusty pekińskiej i płatków migdałowych egzotycznego smaku nadaje odrobina curry. Słodkie winogrona warto także połączyć z serem typu camembert, cebulą, karmelizowanymi włoskimi orzechami, mieszanką sałat oraz kawałkami dojrzewającej szynki, a wszystko to skropić lekkim dressingiem z oliwy i octu balsamicznego. Do takiej wykwintnej sałatki wystarczy podać jedynie kawałki chrupiącej bagietki oraz lampkę wina, a pyszną kolację mamy gotową.